Резултати от конкурс за есе за ученици от БГ училища във Великобритания

 

Известни са резултатите от конкурса за есе, обявен от Посолството на Р България в Лондон, Великобритания, и Българско училище “Иван Станчов” към Посолството, в което участваха ученици от български училища във Великобритания. Ето какво пише по темата на сайта на Посолството посланик Марин Райков:

Снимка: Вulgarianembassy-london.org

Конкурсът за ученическо есе, който обявихме заедно с БУ „Иван Станчов“ към Посолството като един малко по-различен израз на общото желание да отбележим 24 май – този ключов за българската идентичност ден – стана обект на интерес от страна на сериозен брой ученици, които изпратиха силни писмени работи.

Есетата бяха анонимизирани от страна на Посолството, след което само под номер, даден от Посолството, бяха изпратени за оценка на жури, съставено от учителите от Българското училище „Иван СтанчовСнежина Мечева, Здравка Владова-Момчева, Валентина Александрова, Катя Донова от БНУ „Букваран“ – Лондон, както и на д-р Йорданка Велкова, български лектор в University College London.

Бих желал да започна с моя израз на искрена благодарност за всички изпратени работи, включително тези, които не бяха определени за победители. Конкуренцията беше силна и вярвам, че тези също много добри ученици ще имат успех в следващи конкурси, в които ще участват.

За мен е особена чест да обявя и поздравя победителите в конкурса:

По литературно-обществената тема „Как бихте коментирали следната мисъл: „Нашата писменост и нашият език са нашето най-трайно духовно отечество?“ и особено голямата конкуренция се присъждат две награди. Конкурса по тази тема печели Зорница Георгиева Христова, на 15 години, от БУ „Иван Станчов“ към Посолството, на второ място е Деница Ханджарова, 12 клас, от БНУ „Букваран“, филиал Стратфорд.

По историческата тема „Как бихте коментирали темата за свободата и държавността в контекста на живота, борбите и трагичния край на българския цар Самуил (†1014)? Какви размисли и чувства събужда във Вас разказът за последните моменти от живота на цар Самуил преди смъртта му – разговорът с изповедника епископ Емилиян и мислите му, пресъздадени от големия български писател Димитър Талев в романа „Самуил“ конкурсът печели по най-убедителен начин Владимир Милов, на 16 години, от БУ „Иван Станчов“ към Посолството.

Бих желал също да спомена есетата, които този път не спечелиха, но бяха най-близо до финала. Това бяха есетата на Бистра Миланова, на 15 години, от БНУ „Иван Станчов“, Благовест Петров от 8 клас и Теодора Димова от 9 клас на БНУ „Букваран“ – Стратфорд, както и Нико Гоцов, на 15 години, и Ева Костадинова, на 18 години, от БУ „Иван Станчов“.

Както съм подчертавал преди, на 24 май – първият светски празник в историята на България – ние честваме, освен корените на днешната ни идентичност, също така и съществения принос на средновековната българска държава към общата европейска цивилизация и към културата на славянските народи. Затова съм радостен, че конкурсът предизвика сериозен интерес и че по този начин достойно отбелязахме приноса на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и на всички български просветители. Надявам се, че през идните години ще можем да продължим този конкурс, като ще се радвам той да привлече участници от по-голям брой неделни училища в ОК и да се превърне в своеобразна традиция.

Междувременно очаквам с нетърпение и интерес срещата си с тримата победители в конкурса, които ще поканя във втората половина на м. септември да прекарат няколко часа с мен в Посолството, както и впоследствие, заедно с техните преподаватели по дисциплината на есето и с родителите им, да участват в работен обяд с мен в Посолството.