Почина Иван Станчов, големият български дипломат и патрон на Българското училище към посолството ни в Лондон

 

На 24 ноември в Шотландия почина големият български дипломат Иван Станчов

Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 г. в София. Син е на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел, внук е на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 г. семейството му емигрира в САЩ. От 1971 г. живее във Великобритания. Посланик на Р България в Лондон (1991-1994). Министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова (1994-1995). Съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти. Почетен член на Асоциацията на българските училища в чужбина, патрон на Българското училище към Посолството ни в Лондон.

 

Иван Станчов (1929-2021)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Загубихме нашия Иван Станчов – патронът на Българското училище към Посолството на България в Лондон. Отиде си една епоха, един човек, един пример – отиде си благородникът, който учеше нас, българите, как да бъдем истински българи.

Той беше наш... ние бяхме негови... Обичам е малка дума за личности като него, обожавам е неточна... Няма думи за енигма... но и тя не е точна, защото не пресъздава голямата човечност... И скръб е неточна дума, защото е малка и защото не включва гордостта, че сме докоснати приживе от близостта му.

Никога максимата, че няма незаменими хора, не е звучала толкова безсмислено, както днес…

 

Посланик Иван Станчов беше с нас в Парламента през юли 2008 г., когато воювахме държавата да се сети за нас. Дойде да ни подкрепи и елегантно отправи послание към отсъстващия министър на образованието - Даниел Вълчев, че е очаквал да го види сред нас. Той се бори с нас, за да ни има… Почетният член на АБУЧ, г-н Иван Станчов.

 

Филм за посланик Иван Станчов – „Рицарят с раница” - ТУК

Видео от тържеството в българското посолство по случай именуването на Българското училище към Посолството на България в Лондон, когато то бе наречено на името на г-н Иван Станчов - ТУК

Интервю с посланик Иван Станчов от преди 13 години, по случай неговата 80-та годишнина (колко малко се е променило до днес в политическата ни действителност… за жалост) - ТУК

Ученици и учители от Българското училище „Иван Станчов” честват 90-годишния юбилей на своя патрон - ТУК

 

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството ни в Лондон,
говорител на АБУЧ