Подкрепа за почетния член на АБУЧ Велислава Дърева

 

Почетният член на Асоциацията на българските училища в чужбина Велислава Дърева, журналист и защитник на свободното слово, с острото си перо и критичен, обективен поглед, отворил вратите на българския парламент през 2007 г. за АБУЧ, за да бъде чут гласът на българското учителско войнство по света, днес има нужда от нашата подкрепа.

Велислава Дърева бе уволнена от екипа на вестник "Дума" от ръководителя на БСП, Корнелия Нинова, заради безкомпромисната си принципност и смелата си гражданската позиция да се противопостави на ръководството на партията.

Нека я подкрепим с подписа си в петицията в нейна защита!

https://www.peticiq.com/352312

 

Адриана Любенова,

член на УС на АБУЧ

-----------------------------------------

 

В управителния съвет на АБУЧ съм от създаването ни и в момента съм длъжна да допълня, че когато много повече от десетилетие институциите отказваха не само да ни съдействат, но дори да разговарят с нас, именно Велислава Дърева беше тази, която каза: „Това не може да продължава – отиваме в Парламента!”. Ние тогава нямахме нито смелостта, нито контактите, за да го осъществим. Тя прозря първа и необходимостта, и възможността.

От този момент всичко се преобърна – и за АБУЧ, и аз училищата ни по света, и за България.

Новите ни колеги може би не всички са се заинтересували как и през какво се е стигнало до днешното ни признание и взаимодействие с всяко едно правителство (понякога успешно, понякога с по-труден път към успеха).

Но от самото ни създаване възприехме принципното си поведение – да не бъдем партийно пристрастни, а да бъдем обективни и да се борим за националния ни интерес. Винаги сме били признателни на всеки, който е заставал до рамото ни и е работил с нас и заради нас.

Този момент доказва още веднъж, че АБУЧ не забравя и сме благодарни за подадената ни ръка.

Ето един отзив за Велислава във Фейсбук, който е по-силен от всяка друга агитация, защото говори за Принципните хора! Това е, което в днешните времена е за уважение, защото стана дефицит.

Пост във Фейсбук на Венци Мицов за Велислава Дърева:

"Искам да кажа нещо за Велислава Дърева.

През годините Дърева ме е дразнила повече от Мангърката и Чорбанката и от розовите истерични фенове на ДБ накуп.

И продължава да ме дразни. Но…

Дърева беше дисидент преди много от новите борци за демокрация да са били запланувани дори.

Дърева, колкото и да е далеч от идеите ми, винаги е била последователна, праволинейна и никога не е правила никакви компромиси с убежденията си.

Затова Дърева никога не е била обект за ирония и сарказъм от моя страна.

Уволнението на Дърева от "Дума" е все едно да махнеш паметника на Патриарх Евтимий на Попа.

Сегашното БСП е нелепо и смешно. Старото беше голямо и го мразех. А сегашното не предизвиква дори желание за лека подигравка у мен.

Казах, каквото имам, за Дърева. Веднъж се запознах с нея. Погледна ме строго и ми каза: “Знам кой си”.

Това за мен е чест. Не защото одобрявам идеите й. А защото уважавам принципните хора. Дори, когато принципите им са различни от моите."

Венци Мицов работи в OFFNews и е общински съветник в Столична община.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ