Великденска работилница и рисунки за Великден в БУ "Иван Станчов" - Лондон

 

Неделна група „Азбукарче“ на БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон организира весела великденска работилница.

Ученици от 3, 4 и 5 клас нарисуваха рисунки на тема Великден, радваха се и научиха повече за най-големия християнски празник.

 

 

Ето какво написа за великденската работилница Невяна Атанасова, преподавател в „Азбукарче“:

„Това са моменти от нашата Великденска работилничка в неделна група „Азбукарче“ на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон.

Всички бяхме много щастливи и ентусиазирани – и деца, и учители, и родители!

Пожелавам приятна ваканция и весели празници!“

 

 

Петокласникът от БУ „Иван Станчов“ Божидар Хаджийски събра от интернет информация за Великден, великденските яйца, великденското зайче и червения цвят и я представи пред аудиторията, илюстрирана с негова рисунка. По-долу са рисунката и текстът от неговото представяне. 

 

 

1. Великден е най-големият Християнски празник, защото тогава Иисус Христос възкръсва, след като е разпнат на кръста и e погребан. В християнската вяра за праведните хора това е свързано с надеждата за по-хубав свят. Днес ние празнуваме Великден с козунак, агне и празнична трапеза. Най-запомнящо, обаче, остава нашенското борене с яйца.

2. Защо имаме Великденски яйца? Мария Магдалена поднесла яйце на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. А императорът казал, че това е невъзможно и, ако е така, яйцето от кокошката трябва да стане червено. Неговите думи били: „Както яйцето от бяло не може да стане червено, така и мъртвите не възкръсват.“ Тогава станало чудо – бялото яйце започнало да почервенява.

В християнството яйцето се разглежда като символ на ново раждане. През пролетта кокошките снасяли най-много яйца, а за да ги запазят за по-дълго време, хората започнали да ги варят. Във врящата вода добавяли растения, които багрели водата, което правело по-лесно тяхното различаване от суровите яйца.

От 12 век насам яйцата се боядисват на Велика събота. И след това, заедно с други лакомства, се занасят в черквата. А на следващия ден зайците уж ги крият в градината и децата ги търсят.

3. Защо имаме Великденско зайче (Легендата): Богинята Естре искала да впечатли една група деца и превърнала една голяма пъстра птица в заек. Но тъй като той все още бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца, които богинята подарявала на децата. Заекът е символ на плодородие. Зайците раждат много малки зайчета през пролетта. Тоест, даряват живот.

4. Червения цвят: В християнската религия червеният цвят е асоцииран с великолепието, цвят на кръвта, на мъчениците, на Христовото възкресение.

 

Рисунките за Великден на ученици от училището

Рисунките на ученици от 3, 4 и 5 клас в БУ „Иван Станчов“ на тема Великден бяха събрани и представени заедно.

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов“