БУ "Иван Станчов" - Лондон: Благодарим на колегите от Рим

 

Благодарим на колегите от Рим за лондонския подарък на учениците от

БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон

 

Колко е красиво, че българските училища по света работят неуморно, сътрудничат си през граници и съвместните дела ни карат да се чувстваме едно голямо и силно семейство.

С тези думи искам да благодаря за прекрасната инициатива - Международно биенале "Българските следи по света с палитра, камера и слово", което е организирано от БНУ "Асен и Илия Пейкови" и Културната асоциация „Паралел 43” в Рим, Италия, под патронажа на БАН, МОН и Българското посолство в Рим. Партньори са АБУЧ, Българският културен институт в Рим, Националното издателство "АзБуки", Ротари клубДобрич, Асоциацията на българските екскурзоводи, Националният археологически институт с музей при БАН.

Многобройни ученици от десетки български училища по света се амбицираха да издирят и се включат в тази инициатива с национално значение – да подберат български обекти по света и да се включат в своеобразен детски каталог на таланти. Първоначално всичко беше насочено само към българските деца зад граница, използвайки контактите и членството на организаторите в Асоциацията на българските училища в чужбина. Скоро след обявяването на конкурсната програма пристигнаха запитвания и от родината ни. Така половината от участниците се оказаха ученици от България.

На 6 ноември 2021 г. в Американския университет в Рим бе открита изложба с творбите на младите творци, а в края на юли 2022 г. същата изложба ще гостува и в БАН в София. Тогава ще бъде готов и каталогът, в който ще бъдат публикувани всички творби на младите творци. Медиен партньор на биеналето е националното издателство „АзБуки“, което ще бъде и издател на тематичния албум.

Изложбата е включена като част от програмата на годишна конференция на АБУЧ в чест на 15-годишния юбилей на асоциацията. Тя ще се проведен на 27 и 28 юли 2022 г. в София, в Студентския дом на площад „Народно събрание”, и всички колеги и гости на тази конференция ще могат да я посетят.

Щастливи сме, че сред отличените творби на биеналето-конкурс са и двама наши ученици от 8 клас - във втора възрастова група Александът Георгиев спечели Първа награда за рисунката си „Царското семейство на Иван Александър” от Четвероевангелието, което се съхранява в Британската библиотека. Рисунката на Алекс ще бъде връчена на специална церемония като подарък на папското радио „Ватикана”. А копие в по-малък вариант украсява нашата класна стая в Лондон.

В същата възрастова група Втора награда получи Красимир Киряков за рисунка на единствения български обект в Лондон – чешмичката в кралския парк Кенсингтън, дар от нашата общност на британската столица от 2012 г., когато тук се проведе Олимпиадата.

Една от наградите за двамата ни ученици бе обиколка на центъра на Лондон по най-известните места с български екскурзовод. За всеобща радост покрай наградените ни ученици, нашият прекрасен гид – г-жа Галя Младенова, се съгласи да ни разходи с целия 8 клас.

Беше чудесно преживяване. От десетилетия живеем в Лондон и, въпреки че познаваме добре известните места в центъра, винаги има нещо ново и любопитно, което вещ професионалист да сподели и с това да ни обогати. Галя много често задаваше въпроси на децата, за да види доколко познават английската история, която е доволно богата. И те успешно отговаряха. Значи и в английските училища са отличници!

Българското училище „Иван Станчов” се намира в сградата на посолството и нашата екскурзия започна именно от насрещния Кенсингтън парк. Тук е и българската чешмичка с кирилски надписи, ознаменуващи факта, че е подарък за града от българите в Лондон.

Започнахме обиколката пред паметника на принц Алберт, за да чуем отново за историята на кралица Виктория и любимия й принц Алберт, за заслугите им през Викторианската епоха. Научихме от Галя например, че именно Виктория първа е направила задължително образованието на децата до 12 години. Тук ознаменувахме началото на обиколката ни с първата обща снимка (вж. по-долу).

 

 

Денят беше прекрасен за разходка и бъбривата ни групичка потегли с автобус 9 към така наречения Зелен парк (Green park). Нещо любопитно за този парк, което сега узнахме. Нарича се „зелен”, защото в него няма цветя. Причината – по времето на крал Чарлз II, женен за Катерина Бреганска, в парка имало много и красиви цветя. Един ден Катерина вижда как съпругът й бере букет цветя и тя очаква да ги получи. Оказва се, че те не били предназначени за нея, а за една от „любимките” на краля, известен с прозвището „Веселият крал”. Обичал веселието и всичко, свързано с него. Имал около 20 извънбрачни деца, но нито един законен наследник от Катерина Брегалска. Която от своя страна след случката с букета забранила в парка да се отглеждат цветя и затова днес той си е само ”зелен”.

За сметка на това, съседният парк – Сент Джеймс, буквално залепен за „Зеления”, си е пъстър и много цветен. Децата се позабавляваха чудесно с десетки малки патенца и един красив черен лебед , които плуваха в езерото.

Оттук се отправихме към булевард Pal Mall – целият в червено покритие като червен килим, извеждащ до Бъкингамския дворец. Кипи огромно оживление. В навечерието на 70-годишния юбилей от короноването на Елизабет II, строители издигат трибуни, кичат украса, защото на 2 юни ще има огромното тържество, което всички очакват с нетърпение – платиненият юбилей на Елизабет II. 70 години от коронацията й. Най-дълго царуващият монарх на Обединеното кралство. На булеварда обикновено се събират 10 000 души да поздравят кралското семейство – другите гледат по телевизията. Британците умеят да превръщат кралските процесии в спектакли. Щракваме с телефоните поредния си спомен...

 

 

После се снимаме на фона на едно от най-високите „виенски” колела в света - London Eye – 135 метра. Има „събратя”, които го надминават (High Roller - 167,5 м в Лас Вегас, Singapore Flyer - 165 м в Сингапур, Star of Nanchang в Китай - 160 м, а „Melburn star“ в Австралия е „само” 120 м.

 

 

Разходката ни продължава и новата ни спирка е пред Westminster Abbey, където е „погребана” много история: крале, кралици, учени, знаменитости…

Галя прави бърз разбор на британската история от Хенри VIII, който отделя англиканската църква от папата, за да се преженва, с надеждата, че някоя избраница ще му роди син. Интересен стил е наложил този крал – редува своеобразно съдбата на съпругите си: първата – развод, втората – обезглавяване, третата – оцелява, после пак – развод, смърт, последната остава жива, защото Хенри умира преди нея. На всички ни не е много ясно защо днес англичаните и французите не се долюбват много, след като империята им е положена от французин – Уилям Завоевателя. Но и днес по-младите бързо забравят на кого преди тях се дължи порастването им. Тюдори, Стюарди и т.н. се редуват в разказа на Галя и завършваме със снимка на поляната пред абатството.

 

 

За финал – разбира се – Биг Бен! Вечният символ на Лондон – кулата с часовника, която отдавна нарекоха на името на сегашната Елизабет II. 10 години продължи ремонтът й, за да е в пълния си блясък именно за юбилея на кралицата. Вместо планираните £20 000 000, сумата за възстановяването надхвърли £80 000 000.

 

 

Прекрасен бе денят ни, прекрасна бе и разходката из града, в който живеем. Дължим го на нашите приятели от Рим и разбира се на нашите талантливи участници, носители на отличия – Алекс и Краси.

Благодарение на щедрите награди на Международното биенале "Българските следи по света с палитра, камера и слово", много деца по света сигурно ще бъдат щастливи като нас. Ще имат един незабравим ден с разходка из града, в който живеят. Но това ще е и полезен урок по история. Полезно и приятно е в нашите български училища по света, за да са посещавани и обичани. Нека се знае и в България – затова го споделяме.

Да си пожелаем и в бъдеще да има такива смислени подаръци, които българските ученици в родните ни училища в чужбина заслужават. Това стимулира и засилва приятелство, това окриля.

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон,
говорител на АБУЧ

.