Обучение в Атина за български учители зад граница

 

 

На 11 юни 2022 година се проведе практическо обучение за учители от българските училища в чужбина в град Атина. Обучението се осъществи с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и в рамките на сключеното споразумение между Русенска света митрополия и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Съорганизатор на събитието беше Министерство на образованието и науката.

По време на обучението участниците се запознаха с интерактивни методи за преподаване на българска литература. Инициативата имаше за цел не само да подпомогне обучението по българска литература, а и да съдейства за изграждането на нравствени устои у учениците. Семинарът беше съпроводен от множество дискусии и ролеви игри. Бяха разгледани християнските ценности във включените в учебната програма творби от Йордан Йовков.

 

 

Домакин на събитието в Атина беше БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Атина, с училищен ръководител Мими Ничева, водещ на обучението беше Огнян Узунов от Русенската света митрополия, а организатор - доц. д-р Адриана Любенова от ПУ „Паисий Хилендарски“ и член на УС на АБУЧ.

В края на обучението участниците получиха удостоверение от името на митрополит Наум.

 

Адриана Любенова