Среща с новия изпълнителен директор на Агенцията за българите в чужбина

 

 

На 21.07.2022 г. се състоя среща на г-жа Снежина Мечева – говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина с новия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина – г-жа Райна Манджукова. На срещата присъстваха и служителите от ИАБЧ – г-жа Лили Спасова и г-жа Иванка Славчева.

Г-жа Манджукова е сред съоснователите на Асоциацията на българите в чужбина, така че разговаряхме за изминатия път от създаването на нашата АБУЧ през 2017 г. до днес. Споделихме и някои от проблемите, които засягат българските училища в чужбина в настоящия момент.

 

 

Това бе повод да получа лично грамотата и приза за първата награда на филма на нашето училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, участвал в конкурса „Коледа в нас - 2021 г.” на интернет телевизия „Аз мога, аз знам”: https://www.youtube.com/watch?v=-vuX42HuE10

Този конкурс бе осъществен със съдействието на тогавашната ДАБЧ, която днес е с новото име ИАБЧ.

На тази среща присъства и представител на едно по-ново училище - „Роден край” в Ню Джърси, САЩ, г-жа Елена Колоня, преподавател по музика, която разказа за ентусиазма, с който работят преподавателите там и обучават около 30-тина ученици: https://www.bgschoolnj.org/za-nas. Училището е създадено преди 6 години. Директор е г-н Милен Русенов, който се очаква да пристигне в София на 28.07.2022 г. и също ще се срещне с г-жа Райна Манджукова.

 

 

Използвах случая да запозная колежката от Ню Джърси с някои страни от дейността на АБУЧ и я поканих да присъства на Конференцията ни на 27 юли в Националния студентски дом.

Вярвам, че добрият диалог с ИАБЧ занапред ще продължава и взаимното уважение, а и взаимната ни история ще са принос в бъдещето на всички ни.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ