За изложбата "Българските следи по света – с палитра, камера и слово", открита в сградата на БАН

 

.ИЗЛОЖА ПРЕДСТАВЯ С ПАЛИТРА БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕДИ ПО СВЕТА

 

Мартина Ганчева, БТА

 

Изложба представя с палитра българските следи по света

 

Изложба "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" бе открита на 27 юли в сградата на БАН. Събитието е организирано от Българско училище „Асен и Илия Пейкови“ и Културна асоциация „Паралел 43“ - Рим, Италия, с подкрепата на Асоциацията на българските училища в чужбина, Министерството на образованието и науката, Българското посолство в Рим, Българския институт за култура в Рим, Национално издателство „Аз буки“ и Ротари клуб – Добрич.

 

Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев (БТ)

Изложбата включва някои от рисунките на български ученици у нас и по света, оценени като най-добри в конкурсната програма на Международното младежко биенале със същото име. „Нашите училища са едни малки Българии, пръснати по света. В чужбина векове наред са ходили, пътували българи и са оставили следи, които са наистина ценни. Ние откриваме тези загубени страници. Във Ватиканските музеи, в музеите в цяла Италия е пълно с тракийски следи“, заяви инициаторът на изложбата Венета Ненкова – основател на българското училище в Рим и председател на Културна асоциация „Паралел 43“ в Рим.

 

 

„Училищата по света ще продължат да издирват ценните български експонати, разпръснати по света“, коментира говорителят на АБУЧ Снежина Мечева. Тя посочи рисунките на 17-годишния Давид Иванов и на 17-годишната Никол Йеремиева и припомни, че именно ученици от Българското училище „Иван Станчов“ в Лондон са открили в музея „Виктория и Албърт“ корона на тракийска принцеса. Мечева обърна внимание и на друга рисунка - на най-големия български експонат във Великобритания – Четириевангелието на Иван Александър.

 

 

И друг път в това малко фоайе сме правили хубави изложби, но тази има специфичен оттенък. Защото става въпрос за нашето бъдеще, което е в България и за нашето бъдеще, което е в чужбина. Надявам се, че част от тези деца ще ги върнем в родината“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

 

 

Двамата с Венета Ненкова се обединиха около идеята, че БАН трябва да има представителство в Рим. „БАН е най-старата институция в новата българска история, родена 9 години преди Освобождението на България“, припомни Ревалски и допълни, че няма нищо по естествено такава институция, създадена в разцвета на българското Възраждане, да поддържа тесни връзки с училищата в чужбина. Културата винаги е била една област, която разнася българския талант по света, съм сигурен, че в живописта ще оставят следа“, допълни той.

 

 

В рамките на изложбата може да бъде видяна първата българска марка, нарисувана от 13-годишната Раяна Методиева – ученичка в БУ „Иван Станчов“, Лондон; паметникът на капитан Петко войвода в Рим, претворен от 10-годишната Шанел Лалилова – ученичка в БНУ „Асен и Илия Пейкови, Рим; стенопис на българския патриарх Йосиф II Константинополски в най-важната католическа църква в света „Св. Петър“ във Ватикана, нарисуван от Ана Челани от БНУ „Асен и Илия Пейкови“, Рим; кукери и мамутонес на остров Сардиния, пресъздадени от 14-годишната Жанина Гочева от Българско училище Салерно и много други.

.