Държавата подпомага 393 неделни училища

 

Асоциацията на българските училища в чужбина става на 15

 

 

Асоциацията на българските училища в чужбина чества своя 15-годишен юбилей в Националния студентски дом в София. Годишната конференция се провежда под надслова „Асоциацията на българските училища в чужбина – 15 години с устрема и вярата на Паисий“. В нея участват министри, народни представители, посланици на България, допринесли за развитието на българските училища зад граница във Великобритания, Германия, САЩ, представители на академичните среди.

„Гордея се с вас и се чувствам още по-уверена, че благодарение на вашия труд България ще продължи да я има навсякъде по света – каза в приветствието си зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева. – Вече почти няма българско семейство без деца в чужбина и затова трябва да продължим да работим те да имат възможността да се докосват до Родината. Уверявам ви, че ще продължите да получавате подкрепа от МОН, която все повече ще се разширява. Защото вие сте истинската част от българския дух.“

Председателят на АБУЧ д-р Ирина Владикова е и директор на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена, което тази година отбеляза своя 30-годишен юбилей. Тя получи почетен знак от МВнР за своя всеотдаен труд и грамота за училището. На свой ред, тя отличи с почетни плакети и грамоти народни представители, министри, посланици и други българи, допринесли за развитието на образователното дело в чужбина и за създаването и укрепването на АБУЧ.

„393 български неделни училища в 43 държави ще бъдат подкрепени от МОН през учебната 2022/2023 г.“, съобщи Наталия Михалевска, дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН. Тя запозна участниците във форума с новостите, които ще се въведат от тази учебна година в методиката на преподаване онлайн, новите учебни помагала, които ще се разработват, новите електронни ресурси, които ще бъдат на разположение на училищата зад граница.

Вторият ден на форума е съпътстван от семинар в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“ за повишаване квалификацията на учители от българските неделни училища. Сред по-интересните акценти от програмата на годишната конференция на АБУЧ е лекцията „Дигиталното образователно съдържание – ефективно решение за обучението по роден език в българските училища в чужбина“ от д-р Мая Падешка – гл. асистент в СУ „Св. Климент Охридски“, преподавател в италианския университет „Ориентале“ и в БУ „Родолюбие“ в Неапол, Италия, както и главен редактор на научното сп. „Български език и литература“ на Национално издателство „Аз-буки“. Д-р Миглена Дикова-Миланова от БУ „Пейо Яворов“ в Брюксел, Белгия, запозна участниците с темата „Език и идентичност: преподаване на български език като втори“,
а д-р Ирина Владикова – с „Особености на обучението по литература в българските училища в чужбина (V – XII клас)“.

Асоциацията е създадена на 15 август 2007 г. с цел да се промени отношението на българската държава към десетките тогава български училища по света. 15 години по-късно нещата вече са различни и задграничните образователни звена станаха част от образователната система на България. Това стана възможно благодарение на сериозните усилия, които АБУЧ положи, за да се стигне до ползотворен диалог с държавните институции.

Източник: в. "Аз-Буки"