Откриване на учебната година в новото Българско училище "Христо Ботев" в Туламор, Р Ирландия

 

 

Светъл и празничен ден събра ни отново, за да преживеем посрещането на българските деца, наши ученици, в новото българско училище "Христо Ботев" в Туламор. Години наред то бе филиал на училището в Дъблин. Но вече посреща повече деца и се обособи в самостоятелно училище.

 

 

За нас е чест да виждаме сред нас Посланика на Република България в Ирландия - г-жа Гергана Караджова, която заяви подкрепата на дипломатическото представителство, изрази признателност за всеотдайната и родолюбива дейност на училищния екип и пожела на добър час по пътя на знанието.

"За мен е чест да отбележим тържествено този ден и път, по който вървим повече от 10 години. Сякаш бе вчера..." - отбеляза в приветственото си слово г-жа Зорница Гоган, директор на училището.

 

 

Кремена Чинова е човекът, който с решителност, отдаденост и усмивка разви и увеличи броя на учениците. Дори по време на най-трудната за екипа ни година, когато трябваше отново да доказваме кои сме и да работим, въпреки създалите се обстоятелства. Устояхме.

И ето ни днес - първи учебен ден и първа учебна година на новото училище "Христо Ботев". Избрахме за патрон този велик българин, за да можем с неговата вяра и силна обич към Родината да вървим напред.

 

 

С много вълнение г-жа Зорница Гоган връчи грамоти на Посланика на Р България в Ирландия - г-жа Гергана Караджова, за вярата в екипа ни и неизменната й подкрепа; на Кремена Чинова - за утвърждаването на българското образователно дело в Туламор, учителят, дал всичко от себе
си, за да се роди тази реалност днес. И да сме тук с Вас.

 

 

Благодарим Ви, родители и приятели!

За мотивацията, за съпреживените моменти на радост и гордост. Така знаем, че сме на прав път и продължаваме с още по-голям ентусиазъм.

На децата ни благодарим - за радостта и желанието, за усмивките и лъчезарието, за всяка неделя заедно в училище, в класните стаи на Българско училище "Христо Ботев".

 

И така - с парченце дъхава питка и шарена сол, и мед, децата се запътиха, поведени от учителите си към класните стаи.

На добър час, мили деца!

На добър час, скъпи учители!

 

 

На всички, участвали в подготовката на този празничен ден - на децата за подготвената вълнуваща програма, на Атанас Чинов, който е неотлъчно с нас от раждането на идеята за българско училище до днес, а и за днешното му участие.

Благодарим от сърце!

 

 

Колелото на училищния живот се завъртя отново.

Да пребъдат делата ни, да са здрави, щастливи и ученолюбиви децата ни!

На добър час!

 

Текст и снимки:

Екипът на БУ "Райна Княгиня"