Среща с писателя Продрум Димов в БУ "Иван Станчов" - Лондон

 

На 24.11.2022 г. в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон се състоя среща на учениците от 7 и 8 клас и техните преподаватели – Здравка Момчева и Снежина Мечева с писателя Продрум Димов. На тази среща присъстваха и посланикът на България във Великобритания – г-н Марин Райков, както и г-н Ивайло Мойсов – културен аташе в посолството, отговарящ и за българските съботно-неделни училища.

 

В очакване на госта

 

За нас Денят на Будителите не трябва да е само на 1-ви ноември. Затова посвещаваме редица мероприятия, с които продължаваме да говорим за хора будни и заслужили с принос в българската ни история.

Такава беше и тази среща с писателя Продрум Димов, който ни запозна с личността на един изключителен българин, за когото за съжаление малко знаем и малко се говори, съратник и най-близък приятел на Христо Ботев.

 

Продрум Димов

 

Става дума за Димитър Горов – роден в гр. Пещера, емигрира в Румъния на 26 години и с трудолюбието си преуспява като основава фабрика за свещи и сапун. Превръща се в меценат на българските революционери в Браила и Гюргево и става най-близък приятел на Ботев, Стамболов, Каравелов и др. Цялото си богатство той инвестира за подкрепа на революционна дейност за Освобождението. Финансира четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Финансира също единствената стихосбирка на Ботев и Стамболов, както и вестниците на двамата, издавани във Влашко. Спонсорира Васил Левски и революционните комитети (съпругата му е сестра на Ангел Кънчев - основният съратник на Левски). Горов подсигурява със средства четата на Христо Ботев и с жена си, нейната сестра и по-малкия си брат Атанас се качват на кораба „Радецки”, за да изпроводят бунтовниците до Козлодуй. Атанас Горов, тогава на 20 години, потегля с четата и загива в боя при Милин камък.

 

Димитър Горов (1840-1881). Източник: Уикипедия

 

От 30 писма на Ботев, написани преди да се качи на кораба, 6 са до Димитър Горов. На раздяла войводата предава именно на него най-ценните си вещи: писма, телеграми, личния си дневник. Сред тях е и прощалното писмо до съпругата на Ботев – Венета. От първите думи в него и до днес изтръпваме, когато четем: ”Мила ми Венето, Димитре и Иванке!...Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе…”.

Горов изпраща телеграмата до европейските вестници, с която съобщава за подвига на четата - арестуват го за противодържавна дейност. Захари Стоянов публикува писмо, в което Ботев нарича приятелството си с Горов „вечно”.

 

 

Определят Димитър Горов като Банкерът на българските хъшове. Влага 3 милиона от спечелените си пари за подкрепа на революционното дело (за сравнение – братята Евлоги и Христо Георгиеви са дали 6 милиона за закупуване на земята и за построяването на сградата на Софийския университет, но не влагат и лев в революционното движение, отказват да финансират стихосбирката на Ботев).

 

Марин Райков, Продрум Димов, Ивайло Мойсов

 

През Руско-турската война Горов разпродава богатството си и тръгва с войските да освобождава България. Доживява свободна България, но умира в мизерия през 1881 г., на 41 години от туберкулоза (болестта на бедните).

На негово име е кръстена малка уличка в София – най-късата…

 

 

Благодарни сме на писателя Продрум Димов, който сподели с нас тази за съжаление дълбоко закътана история за един славен българин. Г-н Димов подари на училището ни своята книга „Беззалезни изгреви”, в която основният очерк е посветен именно на живота и делото на Димитър Горов. Писателят остави екземпляри от други свои творби за спомен в училищната ни библиотека.

 

Марин Райков, Снежина Мечева, Продрум Димов, Здравка Момчева

 

Благодарихме за споделеното, за горещото желание да се възкресява паметта на заслужилите за Свободата ни, и изпратихме г-н Димов с цветя. Подарихме му за спомен няколко издания на нашите колеги от училището - д-р Валентина Александрова и Здравка Момчева, посветени на образованието ни по литература и история. Г-жа Момчева му подари и една от стихосбирките си. Сред подаръците бяха и материали, свързани с делото на Асоциацията на българските училища (АБУЧ), за да знае и г-н Димов, че Будителството е дело и на нас, съвременните.

 

 

Щастливи сме, че в един час по родолюбие възкресихме Памет Българска и се надяваме с този кратък отзив да споделим свиден факт с колегите ни по света.

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” - Лондон, говорител на АБУЧ

.

Снимки: БУ "Иван Станчов"