Почетни отличия за БУ „Иван Станчов“ от Агенцията за българите в чужбина

 

На 3.12.2022 г. на посещение в Лондон пристигна делегация на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, водена от г-жа Райна Манджукова. Придружаваха я г-н Валерий Радолов –директор на дирекция „Български общности и информационна дейност“, и г-ца Василена Велинова.

Връзката ни с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която вече с ново име – Изпълнителна агенция (ИАБЧ), е стародавна. Затова посрещнахме г-жа Манджукова с радост. Знаехме, че ще е празник за всички. В годините добрите спомени са много и са градени с уважение към положения труд.

Излишно е да говорим много. Можете да видите това, което се случи, на видеозаписа по-долу, заснет в междучасието след учебния час в 9 клас и малко преди да започне часът на 10 клас в гимназиалния ни курс.

https://www.youtube.com/watch?v=_YproNQNJ3c

Празникът беше в работния делник за учениците ни и техният класен ръководител – г-жа Здравка Момчева. Уважението към труда ни отново бе засвидетелствано от г-н Марин Райков – посланик на България в Обединеното кралство. Присъства и г-н Петьо Върбанов – дипломат в мисията и родител на двама наши ученици.

За училището и учителите похвалите не се сипят всеки ден. Но всеки празник потвърждава усещането, че на тях се дължи много. Училището в чужбина живее преди всичко заради родителите и техните деца, които в класните ни стаи намират уют и родина, която им липсва. Но българският корен остава здрав и силен заради учителите. В чужбина те са майки и бащи в часовете по България. Защото всички се нуждаем от съхранение и проглеждане, за да ни има и отвъд Дунава. Затова, с гордост и признателност приехме уважението, което ни засвидетелства нашата България:

 

 

Почетен плакет на ИАБЧ за БНУ „Иван Станчов” към Посолството на Р България в Лондон, за изключителни постижения и по случай 35 години от създаването.

 

 

Почетна грамота и медал „Паисий Хилендарски“ на ИАБЧ за г-жа Здравка Владова-Момчева за активна родолюбива дейност, за заслуги и принос в областта на литературата и българистиката, както и за популяризирането на българския език чрез преподавателска дейност и творчество.

 

 

Сребърна позлатена значка на ИАБЧ, за изключителен личен принос за опазване на българския дух сред подрастващото поколение на българите в чужбина и по случай 35-годишнината на БУ „Иван Станчов” към Посолството на Република България в Лондон, на Снежина Мечева – директор на училището.

Добрата дума и признанието са криле в трудното и те карат да не спираш. Благодарим с искрено вълнение и уважение на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Дни като този, който преживяхме, даряват криле за Будителство. А будни всички трябва да сме, за да ни има, за да превръщаме настоящето в бъдеще, за да възпитаваме своите наследници в любов и уважение към България. Към самите нас!

Уверени сме, че още много наши колеги, които бдят за България и доброто й, ще получат нейното признание. Заслужават го!

Добра, здрава и светла Коледа на всички ни… и Мир….

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов“ към Посолство ни в Лондон