Отличие за основателя и директор на БУ "Звънче" - Великобритания

 

В навечерието на Коледа – все добри новини от първопроходци и заслужили в мисията Образование по България в чужбина.

По-долу можете да прочетете за г-жа Филка Ананиева – основател на БНУ „Звънче” в Съри – Сърбитън/Сътън във Великобритания и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Поздравления за заслуженото признание!

Благодарим за труда и всеотдайността, Филче!

Снежина Мечева,

Говорител на АБУЧ

 

 

Филка Ананиева e с повече от 25 годишен опит в сферата на образованието. Родом от София, завършва магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност българска филология и педагогика.

Българско училище "Звънче"- Surbiton/ Sutton, London, се създава през 2008 г., по желание и настояване на родители, които живеят в град Камбърли, графство Съри, Великобритания, и стартира с 12 деца на възраст между 5 и 10 години. Първите ученици избират звучното име на училището и го кръщават „Звънче“. Децата, които учат в училището, всяка година участват в конкурси и фестивали, където винаги печелят награди и обират медалите и грамотите. Логото, текстът и музиката на химна на училището са сътворени от учениците.

През септември 2012 г. „Звънче“ отваря врати и запява в Сътън и в Сърбитън, където към момента се обучават над 450 ученици, разпределени в класове от подготвителна група до 12 клас.

Един от гордите моменти в кариерата на Филка е организирането на Деня на Българската култура и традиции в сърцето на Сътън, на 6 юни 2016 г. Двуезичен тържествен концерт с мултинационална публика, воден от учениците на „Звънче“, с участието на състави от цял Лондон, с представяне на носии от всички краища на България, български занаяти, книги, деликатеси, шевици и много още прекрасни български творения.

Изпращането на първите абитуриенти през 2021 г. е друг момент на гордост за г-жа Ананиева. Да изпрати първите си ученици, да ги види големи, пораснали момичета и момчета – красиви, вдъхновяващи и мъдри, е радост и гордост за всеки учител.

Голямо постижение са и отличните резултати при успешно положения изпит за ниво на владеене на български език през 2022 г. Девет деца над 13-годишна възраст се явяват на изпита към департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“. Учениците получиха сертификати за ниво Б2 и с това международно признание сертифицираха отличните си познания по български език и литература. Сертификатът на ДЕО Департамент за езиково обучение - ИЧС замества матурата от 12 клас в България и участва в балообразуването при кандидатстване в български университети.

През 2015 г. г-жа Ананиева е избрана в Управителния съвет на Асоциация на българските училища в чужбина и заедно с още девет достойни български жени подпомагат родолюбивото дело на българските учители и директори на българските училища в чужбина. За да бъдеш такъв Учител и Директор, се изисква много: огромно търпение, неимоверно желание да учиш и да се усъвършенстваш, да вървиш напред с ентусиазъм и любов, да увличаш и другите след себе си. Най-вече е необходимо да обичаш толкова много това, което правиш, че то да изпълва цялото ти същество и, въпреки огромните трудности и препятствия, да продължаваш да вървиш напред, като покоряваш трудности и проправяш пътеки.

Носител е на почетната грамота "Неофит Рилски" на Министерство на образованието и науката от 2014 г., присъдена за особени заслуги в просветната и културно образователната дейност на България.

Освен с образователна дейност, г-жа Ананиева се занимава активно с благотворителност, социални дейности и проекти в сферата на културата.

През 2012 г. се стартира благотворителната кампания „Ние правим добро“, като до момента са дарени повече от 15 триколки за деца със специални двигателни потребности.

Заедно със собствениците на OFFNews, Георги Пейков ECOTRIKE-BG (производител на триколките) и много други хора с прекрасни души, успяват да направят така, че да се отпуска безвъзмездна помощ за закупуване на терапевтичните триколесни велосипеди за деца с увреждания, независимо от доходите на семействата.

До днес благотворителната кампания „Ние правим добро“ дарява събраните средства от базари, концерти и детски работилнички на деца в нужда и връща усмивките на лицата им.

В момента един от най-вълнуващите проекти на г-жа Ананиева е да продължи да работи, заедно с екипа на "Звънче", по YouTube канала на училището, където се разработват и онагледяват уроци за най-малките по български език и история, краезнание и родинознание.

Многобройни са дните на българска култура и традиция, организирани в Сърбитън и Сътън през годините, където българските деца и семейства поддържат не само пламъка на любовта към България, но и дейно разпространяват магичния български фолклор и музика в местните кметства и сред хора от различни националности.

В свободното си време г-жа Ананиева чете, занимава се с обработване на снимки, учи и се забавлява.

Посланието към членовете на клуб Bulgarian Women in Business е: „Помнете винаги откъде сте дошли, бъдете горди българки, носете България в сърцата си, защото тази малка България е откърмила велики дъщери.“ И продължава: „Всяка мечта може да се превърне в сбъдната приказка, просто е добре да се научим да бъдем отговорни за мислите си и думите си, да повярваме в мечтите си и да знаем, че когато искаме нещо много силно и с любов, то винаги идва при нас."

Искрени благодарности към г-жа Ананиева – истински професионалист, визионер и поддръжник на множество кампании за съхраняване и разпространение на българската култура, българската писменост, за запазване на родолюбивия дух в над 450 български семейства, живеещи в Англия.

.

Bulgarian Women in Business