20 години БОКЦ ''Св. Климент Охридски'' - Вашингтон

 

 

На 8 януари 2023 г. Български образователен и културен център „Св. Климент Охридски“ - Вашингтон отбеляза своя 20-годишен юбилей.

Центърът е създаден през 2002 г. Съосновател на училището е проф. д-р Боян Кулов - почетен член на АБУЧ и първи председател на Асоциацията в продължение на 8 години. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български училища в района.

 

 

От 2007 г. училището е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през 2011-2012 г. то официално е лицензирано от MOН и преименувано на Български образователен и културен център. През 2015-2016 учебна година стартират и програмите по изкуства за различни възрастови групи към културния център на организацията: изобразителни, театрални и танцови изкуства.

 

 

Днес в БОКЦ ''Св. Климент Охридски'' се обучават над 130 деца.

Центърът работи съвместно с множество образователни институции и културни организации от района – български център "Зора" в Ричмънд, българско училище "Дора Габе" в Балтимор; и от България – ДЕО към Софийски университет "Св. Климент Охридски", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", основно училище "Кочо Честеменски" - гр. Пловдив, Регионален исторически музей "Стою Шишков" - гр. Смолян и др.

 

 

Официални гости на празника на 8 януари бяха посланикът на Р България в САЩ г-н Георги Панайотов и Марина Желязкова (трети секретар „Политическа служба“), които от името на цялата мисия на Българското посолство в САЩ поднесоха на училището почетен плакет.

Ирина Кушлева - член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и член на Борда на настоятелите на център “Зора” - Ричмънд също ни поднесе почетен плакет и прочете поздравителен адрес от името на д-р Ирина Владикова – председател на АБУЧ.

 

 

Поздравителни адреси бяха получени и от Сашо Пенов - министър на образованието и науката и Красимир Вълчев - председател на парламентарната Комисия по образованието и науката. 

 

 

Текст и снимки:

БОКЦ ''Св. Климент Охридски'' - Вашингтон