БУ „Иван Станчов“ – Лондон продължава делото на своя патрон

 

 

Снимка: Архив

Българските училища в чужбина са не само хранилници на българското във всичките аспекти на това понятие – съграждат национално самосъзнание, преподават на бъдните поколения знания за историята, географията и културата на народа ни, но са и огнища на подкрепа и съпричастност.

Почти всяко българско училище в чужбина има своя благотворителна програма, която е разнообразна и своеобразна. И ние непрекъснато получаваме информация в Асоциацията на българските училища в чужбина колко много са инициативите, които са в подкрепа на нуждаещите се в България.

Радвам се за пореден път да се присъединя към тези сведения и да информирам за подобна благотворителна дейност в нашето училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон.

Всяка година имаме благотворителна акция в помощ на дома за деца със специални нужди „Карин дом” в гр. Варна, основан от нашия патрон и благодетел – посланик Иван Станчов. За много неща той беше пръв не само за персоналната история на училището ни, за много неща той бе пръв и в приноса си на съвременен възрожденец за България. Не са много такива хора… днес.

Той първи създаде „Карин дом” във фамилната къща на семейство Станчови, за да има къде български деца със сериозни здравни проблеми да бъдат лекувани с помощта на най-съвременни средства и специалисти.

Карин дом се развива и преуспява. Служителите му и лекуващите се там деца имат вече нов съвременен дом. Но нашето училище (родители, ученици, преподаватели и съмишленици) продължават делото на посланик Станчов и след неговата кончина. Завещано ни е като свещен дълг и ще го правим винаги, за да сме в подкрепа на делото им.

И тази година в нашата благотворителна акция, за която вече съобщихме по Коледа, успяхме да съберем сумата £1,000, които преведохме на „Карин дом”, чрез нашите съдружници в благородното дело – организацията Friends of Bulgaria.

Учениците ни рисуваха коледни картички, които продавахме на благотворителния бал в посолството. Впоследствие в училището продавахме коледните картички и календари, които винаги ни изпращат от „Карин дом” с благотворителна цел.

Общо, благодарение на щедростта на ученици, родители, преподаватели и приятели, сред които е и Лондонският български хор за народни песни на г-жа Десислава Стефанова, събрахме общо 1,000 паунда, които се дариха на дома във Варна.

Това е сертификатът за дарението: сертификат БУ „Иван Станчов”

Получихме и благодарственото писмо от „Карин дом”.

Училището ни носи име, което задължава и което трябва да продължава и нашето дело, и това на посланик Станчов. Завинаги. Това бе мечта на нашия незабравим патрон , а ние сме предани следовници, които са имали учител за възхищение и пример.

Пожелаваме успех на всички в „Карин дом” и оставаме вечно техни крепители.

На всеки наш дарител – дълбок поклон и искрена благодарност.

Завършвам с любимата ми фраза на Иван Станчов: ”Аз съм българин и вървя след народа си…”.

Какво достойнство и сила да го изречеш и да го докажеш на дело с живота си.

Учим се поне с малко да се доближим до този морал и съзнание.

 

Снежина Мечева

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон,
говорител на АБУЧ