„Олимпиада Левски – 2023“ в Чикаго. Достойно представяне на децата от българските училища

 

Силни емоции, историческа гордост, принадлежност – с тези кратки щрихи бихме могли да опишем “Олимпиада Левски – 2023”, състояла се на 19-ти февруари в Чикаго и организирана от Културен център “Магура”. Главните участници в този ден на поклон и преклонение пред безсмъртното дело на нашия Апостол на свободата бяха българските деца от българските училища в Чикаго. Заедно със своите учители те са пример за гордост и показаха колко е важно да имаш идентичност и как достойно можем да я защитаваме, където и да сме по света.

 

 

Всички гости останаха впечатлени от показаните знания във викторината за Левски на учениците от училище “Джон Атанасов”, МБУ, училище “Малката България”, училище “Св. Иван Рилски”, училище “Нов Живот”, училище “Нови хоризонти”, училище “Знание”, училище “Искра АБВ”. И тук бихме искали да благодарим на директорите на българските училища и техните учители за сериозната им подготовка: Цветелина Гоцева, Живка Бубалова, Лили Паслиева, Хриси Перфанова, Виолета Петрова.

.

 

Голяма е залугата и на Камелия Попова – историк и педагог, за вълнуващото протичане на викторината, чийто въпроси бяха съставени от нея. Благодарност заслужават и творческите клубове за прекрасните танцови изпълнения: Детска танцова група “Хорце” към ансамбъл “Хоро”, с ръководител Иринка Гочева; фолклорна група към МБУ, с ръководител София Богоева. Прекрасно се представиха и изпълнителите от “Роял Академия” (Royal Academy) на Беатрис Минева.

 

 

Огромният спортен салон се огласи от песните и стихотворенията, посветени на Левски и България. Но това, което очакваха децата с нетърпение, бяха спортните игри, организирани от Олимпийски клуб „Васил Левски“ – Чикаго. Станислав Станимиров, треньор по тайкондо и един от организаторите, освен разнообразните състезания, беше подготвил за участниците и прекрасни медали с лика на Левски.

 

 

Той, заедно с екипа от помощници в лицето на Николай Василев, Любомир Крулев, Константин Маринов и София Богоева, едва удържаха децата, които искаха да скочат също толкова високо, колкото е скачал и Левски. Това е моментът, в който чувстваме колко много е пораснала българската общност в Чикаго – толкова много български училища и български деца, които вече години наред пеят, рисуват, спортуват и очакват с нетърпение Олимпиадата за Левски.

.

 

Рисунките от училищата на децата, представени на Олимпиадата, показват как децата виждат България – тя е винаги огряна от слънце, с цветя и синьо небе, а до портрета на Левски неизменно е знамето – бяло, зелено, червено. Затова и всички, които подкрепят организаторите на това събитие, вярват, че подкрепят една достойна кауза – каузата да възпитаваме младото поколение да почита героите си, да се гордее с историята на България.

 

 

Благодарност заслужават много организации и доброволци. Благодарим на Генералното консулство в Чикаго за приветствието им към “Олимпиада Левски – 2023”, поднесено от консул Заякова. На Министерство на образованието и науката и на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, с председател Райна Манджукова, за чудесните думи и книги за децата. На Национален музей “Васил Левски” в Карлово с уредник Дора Чаушева, с която вече 17 години се провежда съвместно това събитие, и за подарените сувенири и историческия календар за Левски. Тази година Олимпиадата се организира със подкрепата и съдействието на училище „Джон Атанасов“.

 

 

Подкрепиха ни и медиите като Eurochicago.com, “България Сега”, “БГ Войс”, радиожурналистката Елена Цанева, много фирми и частни лица: Михаил Михайлов, Русен Русев от RUNWAY Realty, Златан Буюклиев – Счетоводна компания, Mutual Financial Corporation NMLS, onepercentchange.todayПетя Георгиева, Анжела Георгиева /International Revere MachiningВенци Великов.

 

 

И разбира се – сърцатите хора от борда на директорите – Ваня Крамер, Анжела Георгиева, Венци Великов, Кина Бъговска, неуморният спортен треньор Станислав Станимиров, начело с президента на Културен център “Магура” Надя Желязкова, които посрещнаха и изпратиха и последния посетител с думите:

До нови срещи на “Олимпиада Левски – 2024”!

 

Културен център „Магура“

Снимки: Николай Василев Chicago.BG и КЦ “Магура”