Мартенски празници в БУ "Иван Станчов" - Лондон

 

Последната неделя от февруари, с децата от предучилищните ни групи "Азбукарче" към БУ "Иван Станчов" в Лондон, отделихме за подготовка и посрещане на едни от най-свидните ни празници - Баба Марта, Трети март и Осми март.

Започнахме с "Работилница за мартенички", та да сме готови да срещнем март. Докато работихме, говорихме си за тази хубава наша традиция, разказвахме си кога, как и защо правим тези бяло-червени вълшебства.

 

 

После си изработихме знаменца -  български трицвет, за да сме готови и за националния ни празник - 3 март. Може и да са малки още нашите Азбукарчета, има много да учат за славната ни история, но вече познават Левски (от скорошните ни уроци за него, от виртуалната ни разходка из родната му къща...). Чуха имената и на други герои в стихотворението "Шепотът на планините", което Марти с гордост ни рецитира: "На хайдути за борбите вред ми шепнат планините"...

 

 

Малко по-късно същия ден, поканихме всички родители на нашия празничен концерт. В него представихме всеки един от тези празници с посветени на него стихотворения и песни. Децата бяха повече от чудесни и развълнуваха истински гостите ни.

Завършихме с пролетна ръченица, за да поканим и пролетта при нас. Готови сме за нея!

 

 

Накрая заслужено се почерпихме с погача и шарена сол.

Разделихме се с широки усмивки, с топли прегръдки и в прекрасно настроение.

 

Невяна Анастасова,

БУ "Иван Станчов" към Посолството на България в Лондон