С българска мартеничка по света. Работилници за мартеници в БГ училища зад граница

 

Деца, родители и учители от българските училища по света се включиха в работилничките за мартеници по места, за да усучат бели и червени конци и да повикат здравето, късмета и… Пролетта. Всяка година на 1 март българите, независимо къде се намираме, следваме отколешна традиция да завързваме на китката или на ревера на близки и приятели този пъстър символ на новото начало.

 

С много настроение, ентусиазъм и фантазия децата от българското училище в Милано сътвориха традиционните мартенски герои „Пижо и Пенда“ и още много красиви амулети за здраве, разказвайки си прекрасната легенда за мартеничката. „Както всяка година, и този път последната неделя на февруари беше посветена на тях – бели и червени, румени, засмени… мартенички! Пак омотахме бели и червени конци в една нишка - нишката на обичта. Пак се закичихме с мартенички - за здраве и късмет“ - написа във Фейсбук Гергана Христова, създател на първото българско училище в Милано.

 

Снимка: Facebook/ Българско училище в Милано

Снимка: Facebook/ Българско училище в Милано

 

На 26 февруари в италианския град се проведе работилница за мартенички в рамките на фестивала „Балканска пролет в бяло и червено“.  Вече се превърна в традиция по повод първи март общностите на българи, румънци и молдовци в италианския град да празнуват заедно Пролетта, дарявайки си мартеници.

 

Най-малките ученици в Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас, САЩ, подкрепени от родителите си също успяха да сътворят мартенички по образец и нетърпеливо зачакаха Баба Марта.

Снимка: Facebook/ Първо Българско Училище „Васил Левски“ , Лас Вегас
Снимка: Facebook/ Първо Българско Училище „Васил Левски“ , Лас Вегас

 

„Баба Марта в бързината
при нас в училище се спря
и мартеници ни научи да усучем
и запя: Бели да сте,
като юнаците силни,
Червени като трендафили красиви,
Здрави и плодоносни!“ – похвалиха се от българското училище "АзБуки" в Рим и благодариха на родители и деца, че отделиха време и любов, за да се включат в организираната от тях работилница за мартеници.

 

Снимка: Facebook/ Българско в РИМ / КОЛЕФЕРО Училище

Снимка: Facebook/ Българско в РИМ / КОЛЕФЕРО Училище

 

Изображения на любимата Баба Марта направиха и българчетата в Мадрид. Заниманията на децата в неделното училище „Елин Пелин“ в испанската столица беше подкрепено от гостуващите при тях студенти - бъдещи учители, от ВТУ "Св. св Кирил и Методий", пристигнали специално, за да ги помогнат в обучението по български език и история.

 

Снимка: Facebook/ Българско неделно училище „Елин Пелин“, Парла, Мадрид

Снимка: Facebook/ Българско неделно училище „Елин Пелин“, Парла, Мадрид

 

За втора година децата в българското училище в Краков, Полша, сами изработват мартенички. „Освен нашите деца, дойдоха и бъдещите ученици, а също така и едно полско семейство, което заедно с нас правеха мартенички. Честита Баба Марта!“ - похвалиха се от школото с пост в ФБ-страницата си.

 

Снимка: Facebook/ Българско училище в Краков

Снимка: Facebook/ Българско училище в Краков

 

„Баба Марта троп-троп-троп
бърза през горицата
мартенички цял вързоп
носи на дечицата!“ - припяваха българчетата в Лисабон, усуквайки белите и червени конци.

 

Снимка: Facebook/ Българско Училище Лисабон

Снимка: Facebook/ Българско Училище Лисабон

 

А ето и какви красоти изработиха българчетата от БНУ „Васил Левски“ Бенидорм, Албир, Алфас дел Пи, Испания:

 

Снимка: Facebook/ БНУ„Васил Левски“ Бенидорм,Албир,Алфас дел Пи Испания

Снимка: Facebook/ БНУ„Васил Левски“ Бенидорм,Албир,Алфас дел Пи Испания

 

Красотата от нашата малка България вече е и тук при нас в Ню Йорк. Мечтата ми за отрупана маса с мартенички вече е реалност. Вярвам, че заедно ще продължим да поддържаме тази наша традиция, ще я предадем на нашите деца, внуци и правнуци! Пожелавам ви много здраве, щастие и любов “ - написа една българка от Ню Йорк, посветила време и сърце в изработването на мартенички. Името ѝ е Ваня и вече успя да зарадва много наши сънародници отвъд океана със сътвореното от ръцете ѝ, чрез своята „пътуваща кола с мартенички“.

 

Снимка: Facebook/ Hands of Love created by Vanya

Снимка: Facebook/ Hands of Love created by Vanya

 

„Честита Баба Марта“ е поздравът, който си отправяме винаги на 1 март в България. „Бъдете като мартеници - бели и червени - весели и здрави целогодишно! – пожелава Диана Гласнова от Хърватия и ни кани да се присъединим към работилницата за мартеници, която организира Хърватско-българското дружество в Загреб на 4 март. – Това е български обичай, от който извира дъх на надежда, любов и традиция. Преплетени с червени и бели конци - мартеница - българите подаряват на всеки, когото обичат. Мартениците са символ на пожелания за крепко здраве, сили и дълъг щастлив живот. Според народните вярвания мартениците предпазват човека от болести, зли очи и се смята, че притежават голяма магическа сила. Бялото символизира чистота, невинност, щастие и красота, а червеното – жизненост, здраве, любов и победа.“.

 

Елена Каркаланова, Михаил Димитров

Източник: Радио България