Второ издание на биенале „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“

 

На 20 април 2023 г. стартира второто издание на Международното младежко биенале „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ и Културна Асоциация „Паралел 43“ в Рим, Италия.

 

 

Основната цел на форума е съживяване на колективната памет на българските общности в чужбина и младежите в България посредством възстановяване на материалните и нематериални културни паметници (като обичаи, традиции, художествени творби, архитектурни паметници, исторически места, личности, храмове и т.н.), пръснати из различните краища на света, където живеят наши сънародници.

С помощта на преподавателите от българските училища в България и чужбина, децата и учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, които ще бъдат събрани и систематизирани в тематични албуми.

Биеналето се провежда под патронажа на Българска академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Българското посолство в Рим.

Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българския културен институт в Рим, Национално издателство “Азбуки“, Ротари клуб - Добрич, Тускани чоколадо, остров Света Анастасия.

Конкурсната програма на форума включва възможност за изява на деца и ученици от 6 до 18 години - от I до XII клас (разделени в три възрастови групи). Конкурентите могат да учестват с една творба от сферата на художественото творчество: живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути).

Срокът за изпращане на творбите в електронен вариант е до 1 септември 2023 г. на адрес scuolabulgara@gmail.com.

Регламент за участие в конкурса тук - Регламент БИЕНАЛЕ '2023

Формуляр за участие в конкурса тук - Формуляр за участие

Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за пътуване до остров Света Анастасия, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето. Творбите на всички участници ще бъдат запазени и ще се използват за популяризиране на форума, както и за изложби в Рим и София.

Информация за наградените творби ще бъде публикувана във вестник „Азбуки“ и на сайта на БНУ „Асен и Илия Пейкови“ (www.scuolabulgara.jimdo.com).

 

Венета Ненкова,

БНУ "Асен и Илия Пейкови" - Рим