Празник на първолаците в училище "Гергана" - Ню Йорк

 

 

На 30 април 2023 г. в училище "Гергана" - Ню Йорк имаше весел празник на буквите, подготвен от 26-те деца от първи клас и тяхната учителка мис Ваня. По стара българска училищна традиция, децата се простиха с Букварчето и получиха първата си Читанка!

 

 

Всички декламираха чудесно и пяха песните на композитора Борис Карадимчев "Аз съм първокласник" и "Първокласно", имаха завидно сценично присъствие, бяха подкрепяни и аплодирирани многократно от публиката.

 

.

 

По време на представлението прозвучаха и записи на стихчета на няколко първокласници, които не присъстваха лично на тържеството. Роси и Ганчо бяха подготвили песента "Лаленце се люлее"! Буквите в ръцете на децата са изработено с помощта на учителката ни по рисуване мис Дима!

 

 

Гост на този мил празник на буквите на училище "Гергана" беше генералният консул на Република България в Ню Йорк, г-н Ангел Ангелов! Той поздрави децата с това, че стават част от 250-те милиона по света, които пишат с български букви, и техните родителите, които всяка неделя водят редовно малките герганчета на занятия.

 

 

Г-н Ангелов, заедно с директора на училище "Гергана" Нели Хаджийска и учителката на герганските първокласници Иванка Николова, раздадоха на децата читанки. За подарък всеки първокласник отнесе в къщи новата книга на Мая Дългъчева "Снегоград".

 

 

Разбира се, имаше и огромна торта с български червени розички, изрисувана книга и буквички. За 15 минути нея не остана нищо.

 

 

Благодарим на всички семейства, които помогнаха този празник да стане незабравим за нашите малки първокласни първокласници.

 

 

Зад камерата: Ива Събчева, Сабина Торосян, Мариана Халова, Нели и Валентин Хаджийски

Български детски хор и училище "Гергана" - Ню Йорк