Посещение на вицепрезидента Йотова в БУ "Иван Станчов" - Лондон

 

Скъпи колеги, съмишленици и приятели,

С радост Ви информирам, че вчера – 3 май 2023 г., имахме добър и пълноценен ден.

 

 

Благодарение на българския посланик във Великобритания – г-н Марин Райков и дипломатите от Българското посолство в Лондон, представители на нашия колектив в състав:

г-жа Здравка Момчева – преподавател в гимназиалния курс на училището ни,
д-р Валентина Александрова – преподавател и административен отговорник и
г-жа Снежина Мечева – директор

 

 

имахме възможност да се срещнем с делегацията, водена от вицепрезидента на България – г-жа Илияна Йотова и членове:

г-жа Кристиела Симеонова – началник на кабинета на вицепрезидента;
г-жа Мария Георгиева – главен експерт към кабинета на вицепрезидента;
г-жа Диляна Кундева – протокол;
д-р Петранка Неделчева – гл. асистент - ръководител на отдел „Експозиционна и международна дейност” в Националния исторически музей;
г-н Михаил Ваклинов – ръководител на отдел „Информационно обслужване и връзки с обществеността в Националния исторически музей.

На срещата ни присъства и отец Добромир Димитров – енорийски свещеник в Лондон, Кент и Люксембург.

 

 

Официалната делегация от България, водена от вицепрезидент Йотова, пристигна в Лондон за откриването на изложбата в Британския музей, в която Панагюрското съкровище е основен акцент: https://www.britishmuseum.org/exhibitions/luxury-and-power-persia-greece

 

Източник: britishmuseum.org

За нас това бе шанс да се срещнем с г-жа Йотова и придружаващите я, за да споделим информация за историята на нашето училище (първото и единствено във Великобритания в продължения на 16 години), което след дни ще празнува своя 35-годишен юбилей.

За радост днес в Обединеното кралство има, заедно с филиалите, близо 70 български училища. Всички ние изпълняваме националната кауза да съхраняваме националната идентичност на подрастващите, да бъдем за тях домове на родното, да възпитаваме обич и принадлежност към езика, историята, традициите на нашия народ.

 

 

В продължение на два часа имахме възможност да споделяме мисли, становища, визии за бъдещето. Г-жа Йотова е изключително добре информирана за всичко, което се случва в българските училища зад граница, и бяхме щастливи да чуем от нея, че мисията, която изпълнява Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), е значима и заслужава признание. Като говорител на АБУЧ в продължение на 15 години, за мен бе удоволствие да го чуя лично от нея. Припомних за другите присъстващи, че именно АБУЧ след създаването си през 2007 г. промени държавната политика към българските общности в чужбина. Заедно с МОН и другите държавни институции направихме необходимото, за да станат нашите училища част от образователната система на България. Едно дело, което не е било без проблеми, но в голямата си част е плод на единност и хармония между неправителствената ни организация и държавата.

 

 

Разменихме мисли за ролята на училищата към българските мисии и в този разговор посланик Марин Райков изтъкна важни аргументи за необходимостта от тях, които г-жа Йотова напълно споделя. Говорихме и за проблемите – неизбежни във всяко едно дело, но споделихме необходимостта да се говори за добрите примери, за да има стимул и следовници. Нашето училище, носещо с гордост името на патрона ни – посланик Иван Станчов, е пример как, когато има посланици, които са стожери на националната ни кауза, нещата са образцови. Ние в Лондон сме щастливци в това отношение и вече осем ръководители на дипломатически мисии, които са се сменяли през годините, са ни били опора. Но това сме заслужили като колектив с професионалното си старание и отговорност. Посолството дава авторитет - ние също допринасяме за неговия.

Представителите на Националния исторически музей ни запознаха с част от дейността си и предложиха варианти за сътрудничество, които със сигурност ще реализираме в най-скоро време.

 

 

След това думата бе предоставена на отец Добромир Димитров – православен свещеник във Великобритания, който отговаря за еноршиите в Лондон, Кент и Люксембург. Той сподели информация за развоя на православното църковното дело в Обединеното кралство. Заедно с посланик Марин Райков представиха проекта за реновиране на съществуващия параклис в Лондон и преобразяването му в подходящ православен храм.

В самото начало на срещата ни споменах, че 3 май е Световен ден на слънцето и затова нашият ден трябва да премине в светлина и оптимизъм. Така и стана.

 

 

След срещата в Посолството, г-жа Йотова пожела да види българския параклис, където с внимание разгледа проекта на бъдещия православен храм, както и нашето училище. За спомен се снимахме пред портрета на нашия патрон – Иван Станчов. За мен това означаваше, че той ни вижда и се радва с нас и заради нас.

На раздяла пожелахме на вицепрезидент Йотова успешен ден при откриването на изложбата в Британския музей, което е събитие за всеки българин и рядка възможност за света да се наслади на това, което е изключителна красива скъпоценност, съхранявана в България.

Наистина - срещата бе слънчева и ползотворна. В днешните времена това трябва да се цени.

 

Снежина Мечева

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон,
говорител на АБУЧ