Театрално студио към училище "Гергана" - Ню Йорк представи спектакъл в Генералното консулство

 

 

На 2 май 2023 г. в залите на Генералното консулство на България в Ню Йорк видяхме истински празник на българския дух - спектакъла "Още едно питие, моля!" на Анна Петрова, дело на театралното студио за родители и учители в българското училище "Гергана" в града. Режисурата и постановката е на ръководителката на музикалния ни театър за деца и театралното ни студио за възрастни - мис Джина ДиДонато.

 

 

Изпълнителите бяха десет родители и учители от "Гергана": осем актриси и два гласа зад кадър - Галина Георгиева, Джина ДиДонато, Ева Гендел, Емилия Антонова, Ива Събчева, Лора Ал-Ахмад, Павлина Берти, Юлиана Ангелова. Гласовете в първата сцена бяха на Нели и Валентин Хаджийски.

 

 

Вечерта започна със запомнящ се поздрав от Генералния консул на Р България в Ню Йорк, г-н Ангел Ангелов. Освен топли думи за "Гергана" и театралното ни студио, той развесели публиката със шестмесечни спомени от репетициите на съпругата му Юлиана, която участва във второ действие на пиесата. Г-н Ангелов дори знаеше части от пиесата: от "мразя го" до "обожавам го от косите му до върха на пръстите му".

 

 

Публиката бе поздравена и от училищния ръководител на "Гергана", г-жа Нели Хаджийска, която изрази искрената си благодарност към консулството, че отваря широко врати за всяка българска културна инициатива в града, и напомни, че "Гергана", като първото българско училище в Ню Йорк, създадено през 2004 г., е било приютявано осем години в сградата на консулството.

 

 

Залите бяха препълнени, имаше и правостоящи. Хората се забавляваха, радваха и ръкопляскаха, смееха се и тъжаха с героите ни. Повечето зрители не вярваха, че освен мис Джина, всички останали актьори нямат никакъв театрален опит, а са в реалния живот учители, музиканти, журналисти, финансисти, дипломати, лаборанти.

 

 

А също родители, които прекарват всяка неделя през учебната година в голямото и пъстро семейство на училище "Гергана", с надежда децата им да знаят отлично български език, българска история и география, да научат за родните обичаи и културни традиции, да пеят, да играят театър, да рисуват, да танцуват и играят художествена гимнастика и йога.

 

 

След представлението имаше чудно парти с много хубави думи за актрисите, пиесата, режисьора и училище "Гергана" като цяло. Бяхме похвалени, че имаме и превъзходен кетъринг. Обяснихме, че "Гергана" не поръчва кетъринг, а осигурява всичко чрез всеотдайните си родители и учители, в случая - и артисти!

 

 

Виното беше закупено от магазина на 85-а улица и Първо авеню от мистър Вал и мис Нели, водата с босилек и лимон беше общо дело, месните лакомства бяха на прочутия сред всички българи Иво, изкючително вкусната торта със снимка на актрисите беше приготвена от Галя, плодовете - донесени и нарязани от Еми, сирената и доматите бяха осигурени от Ива, кракерите с рибен пастет и още вино - от Юлиана, ядките и още закуски и вино донесе мис Джина, Павлина ни изненада с дълга и красиво подредена дъска с разнообразни лакомства. А локумките бяха опечени лично от майката на Ева. Герганският кетъринг е известна наша марка от години - той е лесен, удобен, вкусен и практичен - всеки носи по нещо :).

.

 

Какво следва след това трето представление на "Още едно питие, моля!"? Може би турнета в САЩ и в България? А защо не - и в Париж и Виена? Там вече ни познават!

 

 

Българско училище "Гергана" - Ню Йорк

Снимки: Ива Събчева, Яна и Нели Хаджийски, Галина Георгиева, Иванка Николова