24 май в Българското посолство в Лондон

 

Няма по-хубав празник от 24 май!

Знаем го всички.

Слово, просвета, култура, младост, цветя, ученици, учители, щастливи родители и усмивки, независимо от трудното време.

За нашето училище тази година е юбилейна и много тържествено празнувахме още на 12 май и 35-тата годишнина от основаването ни, и настъпващия празник на Първоучителите. Блестящо и в препълнена зала.

 

 

Но в Лондон имаше и празник за цялата българска общност, организиран от Българското посолство. А как може на истинския 24 май да няма ученици и учители, родители и щастливи българи (но не само българи) в този толкова красив ден?

Отзовахме се на любезната покана на посланик Марин Райков и на 24 май бяхме с малка част от учениците ни в посолството, за да зарадваме с изпълненията си всички гостите, присъстващи на приема.

 

 

Г-н Райков откри тържеството с реч, в която припомни, че ние сме изиграли такава важна роля за славянския свят, каквато Елада е изиграла за Европа. Превели сме културата на древността, на християнството, на езика на християнските народи. Без нашия принос източните славяни нямаше да са това, което са днес.

24 май е празник на всеки българин.

 

 

Г-н Райков пожела на всички успех, щастлив 24 май и една приятна вечер в Българското посолство.

Отец Добромир също се обърна към присъстващите с поздравление, в което припомни, как аристократите Кирил и Методий са пренебрегнали сигурността и уюта на бащиния дом и са тръгнали да кръщават славянските народи, за да разнасят благата вест на Евангелието. Тяхната азбука, Глаголицата, е свещена, за разлика от другите азбуки, създадени преди нея. А Климент създаде Кирилицата.

 

 

Ние сме тук, в Лондон, за да празнуваме тяхното дело.

И тогава празникът отстъпи място на Училището и учениците ни!

 

 

Разбира се първо екна Химнът на Кирил и Методий, а след него се заредиха стихчетата, посветени на Солунските братя и на България. Училището ни „Иван Станчов” към Българското посолство в Лондон, както и всички български училища по света, са следовници и продължители на святата мисия да живее нашето слово, нашата писменост, нашата култура и почитта към всички приносители!

 

 

Обичаме България и тази любов предаваме на бъдните, за да е вечен и Нашият 24 май!

(Откъс от песента „Обичам те, България”, изпълнена на 24 май в Посолството - вж. тук.)

След нашата програма празникът продължи с кратка програма от народни песни, изпълнени от Лондонския български хор с ръководител Десислава Стефанова. Може ли без пирински, родопски и тракийски напеви? Може ли без хоро? Имаше! И беше празнично и нашенско.

.

 

Снежина Мечева

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон,
говорител на АБУЧ

Снимки и видео: БУ "Иван Станчов"