Тържествен концерт на български училища в Ирландия

 

28 май 2023 г. - ден красив, слънчев и щастлив. И тържествен празник по случай 24 май и успешното завършване на учебната година в Българско училище „Райна Княгиня“ - Дъблин и Българско училище „Христо Ботев“ - Туламор, Република Ирландия.

 

 

Подготвихме всичко заедно - ученици и учители, за да превърнем деня в празнична наслада за сетивата. Отворихме Clasach theatre и заедно с повече от 300 души – ученици, родители и гости - запълнихме сцената с емоция и красота.

 

 

Нетърпение, срещи, усмивки, изпълнения, стихове, славещи родината, буквите и учителството, песните на невероятната Габриела Иванова - Габи, малките звънки гласчета, прославили буквите, ръченицата на неуморните ни танцьори.

 

 

И спектакълът на танцов състав "Чемшир" от Северна Ирландия - с багри, ритъм и национален флаг, докосващ струните на българската душа.

 

 

Трогателна беше последна среща на сцената с дванадесетокласниците, прекарали 12, че и повече години в българското училище. Един изключително мил и тържествен момент - връчването на дипломи за завършен 12. клас на абитуриентите и връчване на удостоверения за завършен клас на първокласниците от Посланика на Република България в Ирландия, г-жа Гергана Караджова. Тя успя да ни зарадва и да бъде с нас в този важен тържествен момент преди да приключи своя мандат.

 

 

Нашите ученици бяха подготвили мил подарък за нея – рисунка с мотиви от световноизвестната Book of Kells, в която всяко дете от училището беше оставило своя детайл или щрих.

 

 

И накрая - премиера на "Балканска рапсодия" в изпълнение на гостуващите ни актьори Златина Караенева и Янчо Иванов – по български народни мотиви и създадена специално за нас, в която куклите „оживяваха“ пред очите на зрителите в залата – забавление за малки и големи.

Разделихме се с танци на приятелството. Хванати за ръце. И веещото се българско знаме, и ритъмът, и музиката, и греещите костюми отново ни припомниха кои сме. И превърнахме залата в малка България! (Видео с хорото и българския флаг - ТУК)

 

 

Нека винаги е така! Две училища, един екип, една цел и най-чудесните родители! И всички заедно в името на бъдещето - лъчезарието - децата ни!

 

 

Щастливци сме ние! С родители като Вас и с деца като нашите! Заедно можем повече и всичко хубаво предстои!

 

 

Весело и безгрижно лято! Изпълнете го с красиви емоции!

 

Зорница Гоган

Снимки: Ивайло Петров

----------------------------------------------------------------------

* Б.а.: Събитието бе осъществено с подкрепата на Министерство на външните работи по Програма за подпомагане на българските организации и медии извън страната за 2022–2023 година, за проекта „Островът и талантите“.