Тържество за края на учебната година в БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Лос Анджелис

 

 

Изтърколи се още една учебна година в българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анжелис. Отбелязахме края с тържество, което съчета не само края на учебната година, но и два от най-хубавите български празници - Деня на българските букви и писменост и Деня на детето.

 

 

Най-малката участничка в програмата, Лили, изпя „Хубава си, моя горо” - в невероятен акомпанимент на цигулка, в изпълнение на Тео. Първолаците ни зарадваха с изпълнения на стихчета и песен за буквите, а второкласниците ни накараха да запеем с тях за многоцветната дъга и да се почувстваме отново като деца.

 

 

По случай празника на Солунските братя, Ванеса и Вероника изпълниха стихотворението „Кирил и Методий”. По-големите ни ученици се представиха с индивидуалани изпълнения - Вивиан изпя „Нашата мила, родна страна”, Тео ни плени с изпълнение на цигулка. Боян изпълни на пиано „Една българска роза”, а ние отново не издържахме на изкушението и запяхме...

 

 

Преди да получат удостоверенията си, децата показаха пред всички колко много знаят, като взеха участие във викторина, посветена на България, а накрая всеки си избра награда.

 

 

Директорът на училището г-жа Костова връчи на всички удостоверения за завършен клас. Всеки получи и шапка за дипломиране, подготвени от неуморната Мими Михалева, която също така зарадва всички с авторски коктейли, които сервираше лично и артистично!

 

 

Кулминацията на програмата, която остави всички зрители без думи, беше представянето на традиционни български носии от 19 век, чиятно идея и изпълнение беше на незаменимия за училището Венци Искренов.

 

 

С помощта на умните и красиви ученички от 7 и 8 клас, Венци оркестрира истинско модно дефиле на носии от Родопския, Кюстендилския, нагоре към Северняшкия и Добруджанския край, та чак от Беломорието и Битоля. Кали, Иви, Нора, Захара, Исабел, придружени от Симона, омаяха публиката с красотата и разнообразието на българската носия и ни пренесоха в едни други времена.

.

 

Ако някога сте се чудили какво е имал предвид Достоевски, когато е казал „Красотата ще спаси света”, красотата на българската носия ще ви накара да разберете. Накрая по традиция завършихме с кръшно българско хоро, вкусна торта и страхотни коктейли.

 

 

Изпратихме още една успешна учебна година, покорихме върхове по пътя на познанието. И сега е време за заслужена почивка.

Весела и вълшебна ваканция, мили деца, учители и родители!

 

 

Текст и снимки:

БУ "Св. св. Кирил и Методий" - Лос Анджелис