"Кавал парк" и Богдан Дарев на гости на училище "Зора" - Вирджиния

 

 

С Богдан Дарев, режисьор на филма “Кавал парк”, се запознахме през 2021 година, по време на срещите за споделяне на идеи и опит от организациите, работещи за съхранение на българския език, култура и традиции в САЩ. През следващата година той ни сподели идеята си за лично представяне на филма.

Възможността за гостуването на автора предизвика интерес у нас. С учителите и родителите на ученици в нашето училище се запознахме с отзивите за филма. Позитивните мнения ни улесниха в решението да поканим г-н Дарев като гост на училището и заедно да гледаме "Кавал парк". Становището ни беше обосновано както от нуждата от подобно културно събитие, така и от факта, че гостуването на режисьора ще събере българската общност в района. Затова го поканихме и с нетърпение очаквахме срещата.

 

 

Заветният ден дойде. Г-н Дарев влезе в залата, свирейки на кавал. Останахме изненадани, защото за миг се пренесохме на българска земя, замириса на българска планина, дълбоко в душите си усетихме българската музика. По време на прожекцията дори и малките деца се умълчаха.

Филмът "Кавал парк" не може да се разкаже, може само да се преживее. Уроците в него са много и беше хубаво да си ги припомним. Забелязахме, че през цялото време Богдан се отнасяше към кавала с внимание и грижи. След прожекцията това вече не ни изненадваше, защото филмът обяснява ценността на инструмента и истинския му смисъл за режисьора.

 

 

На следващия ден г-н Дарев ни посети в училището и свири пред децата. След това учениците ни имаха практическо занимание, проведено от госта. По време на урока участниците се научиха да сглобяват отделните части на кавала и усвоиха начина, по който устните се поставят на инструмента, за да излезе звук.

Гостуването на Богдан Дарев, прожекцията на филма "Кавал парк" и откритият урок бяха едно незабравимо изживяване за всички нас. Изживяване, което ни зареди с позитивна енергия и ни даде знания за един вълшебен български музикален инструмент.

 

 

Ирина Кушлева,

БУ „Зора” - Вирджиния, САЩ