БУ "Иван Вазов" - Престън, Великобритания, издава в. "Чичовци"

 

 

По повод годишнината от рождението на Патриарха на българската литература, чието име носи нашето училище, в края на учебната година издадохме първи брой на нашия училищен вестник - "ЧИЧОВЦИ - галерия от типове и нрави български в сегашно време".

Учениците ни с радост приеха идеята за вестник, който да създават сами, и гордо наричат себе си "журналисти".

Целта на тази инициатива беше да намерим още начини да мотивираме всички български деца, независимо дали посещават училището, да пишат и четат на български език, да се научат да търсят материали в различни източници и да ги подреждат сами в текст. На пръв поглед това им се стори лесна задача, но после сами разбраха, че не е точно така.

Страхът, който имахме, че трудностите е възможно да ги демотивират, се оказа неоснователен. За щастие.

Вече сме във ваканция, а това е време, в което четенето и писането на какъвто и да е език остават малко на заден план. Оказа се, че нашите малки Вазовци не спират да се трудят и да се надпреварват кой ще напише по-интересен материал за следващия брой, кой ще направи по-хубава снимка или кой ще нарисува по-добра рисунка.

Ами... няма по-голямо щастие за нас от това да виждаме, че въпреки големите трудности, които многоезичието им създава, децата се трудят неуморно и на малки стъпки, но с огромно желание преодоляват всяко препятствие, което българският език може да им създаде.

Герои са и заслужават да се наричат ВАЗОВЦИ. А ние се гордеем, че сме техни учители и те наши.

С пожелания за вълшебна, зареждаща и ползотворна ваканция на всички!

 

Българско училище "Иван Вазов" - Престън, Великобритания