Започна XVI годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

 

 

Днес, в Деня на Светите седмочисленици, в Националния студентски дом в София започна XVI годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

.

 

Освен представители на българските неделни училища по света, форумът бе уважен и от министъра на образованието проф. Галин Цоков, председателя на парламентарната Комисия по образованието и науката и бивш министър на образованието Красимир Вълчев, началника на неговия кабинет и бивш директор на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в МОН Наталия Михалевска, зам.-министъра на външните работи Елена Шекерлетова, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, ректора на Пловдивския университет проф. Румен Младенов, представители на Софийския, Великотърновския и др. университети в страната, на Кирило-Методиевския научен център при БАН, народни представители от настоящия парламент и други официални лица.

.

 

Откриването на форума бе предшествано от водосвет, извършен в залата от свещеник Иван Иванов, доцент по богословие, който служи в Рим, Италия (вж. видео на Моли Георгиева).

 

 

След тържествения водосвет последва слово на председателя на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова, която направи преглед и анализ на досегашната дейност на Асоциацията, на постигнатите успехи и на ключови въпроси и предизвикателства, на нуждата от стратегическо мислене по отношение на образованието по роден език и култура на българските деца зад граница, на характера на учебниците и учебните помагала за българските училища в чужбина. Тя засегна и въпроси, свързани с реинтеграцията на бъларски деца и младежи, завърнали се от чужбина, с оценяването на знания по български език в САЩ по Програмата Seal of Biliteracy и др.

 

 

Д-р Ботева-Владикова каза, че ако приемем, че зад граница има около два милиона сънародници и 10 процента от тях са деца, то значи има около 200 хиляди български деца зад граница, като едва 7-8 процента от тях, 35 хиляди, са обхванати от българските училища в различни страни. Макар че е изминат доста път и броят на обхванатите български деца в тези училища и броят на самите училища се е увеличил значително през годините.

 

 

За поздравление към участниците във форума думата бе дадена на проф. Галин Цоков, който е свързан с каузата на българските училища зад граница доста преди да заеме сегашния си пост.

 

 

Проф. Цоков оповести, че Министерството на образованието и науката е учредило специална награда за български учители зад граница, която се нарича "Пробуда".

 

 

И първият отличен учител с тази специална награда е г-жа Снежина Мечева, познатата на всички Снежина, която години наред ръководеше Българско училише "Иван Станчов" в Лондон и е дала толкова много за каузата - образование на българските деца в чужбина.

 

 

Тази специална награда бе връчена от министъра на образованието на Снежина Мечева, на фона на аплодисментите и усмивките на присъстващите в залата учители и гости. Искрени поздравления на г-жа Мечева за отличието и от редакционния ни екип!

 

 

Приветствие към участниците във форума отправи председателят на Комисията по образованието и науката Красимир Вълчев, който каза, че самата г-жа Мечева е една институция. И, че няма друга държава в света, чиято образователна система да се простира на шест континента.

 

 

Последва приветствие от г-жа Райна Манджукова, която припомни важни моменти от първите опити за получаване на подкрепа от държавата за българските училища в чужбина.

 

 

Представители на Кирило-Методиевият център при БАН прочетоха имената и връчиха грамоти на отличените ученици в Международния ученически конкурс “Следи от Кирило-Методиевото дело по света”, организиран от КМНЦ и АБУЧ.

 

 

Последва презентация на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в Министерството на образованието и науката.

 

 

Форумът продължи с годишното Общо събрание на Асоциацията.

 

 

Вторият ден на Конференцията ще бъде в Карлово, родния град на Васил Левски. На 28 юли ще бъдат представени резултатите от видеоконкурс, проект на АБУЧ към националната инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Левски и ще бъдат раздадени грамоти на участниците. Ще бъде представен и превод на детската книжка „Левски в детските очи“ с автор Иван Стоянов и ще бъдат наградени участниците. Ще има още една презентация на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" на МОН. Както и посещение на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, поднасяне на цветя на паметника на Левски в града и прожекция на филма „Когато Дякона срещна Апостола“.

 

.

Мариана Христова

Снимки: Иван Григоров, Мариана Христова, Моли Георгиева