In Memoriam Кирчо Атанасов - един от първите поддръжници на АБУЧ

 

Днес научихме тъжната новина, че е починал г-н Кирчо Атанасов (линк).

 

Кирчо Атанасов (1945-2023). Снимка: plovdivnow.bg

 

Като зам.-министър на образованието, той първи отвори вратите на МОН, за да ни приеме като представители на АБУЧ. И винаги откликваше на желанията и нуждите ни. Тогава министър на образованието беше Даниел Вълчев, който не желаеше да се срещне с нас, дори спусна бариерите в министерството, за да не се качим в залата, където медиите искаха да чуят какво става с тези училища в чужбина. Но г-н Кирчо Атанасов остана да разговаря с нас и пое недоволството ни от факта, че държавата не желае да се ангажира сериозно с делото ни.

И когато тогавашният председател на Народното събрание – г-н Георги Пирински ни покани в Парламента и направихме първата си изява пред институциите и медиите – г-н Вълчев не пожела да дойде. Но Кирчо Атанасов беше с нас и пое цялата отговорност да ни съдейства в рамките на поверените му правомощия като зам.-министър. Тогава дойде и г-н Иван Станчов, на когото училището ни към Посолството в Лондон носи името. Той вече не беше посланик, живееше във Варна, където дари фамилната им къща, за да се основе там „Карин дом” - дом за лечение на деца със специални нужди. Та г-н Станчов, човек близо на 80 години, дойде от Варна, за да ни подкрепи. И като благородник и изящен джентълмен се обърка към г-н Атанасов и каза: „Г-н зам.-министър, моля, предайте на министъра, че аз очаквах да го видя тук...”

Така започна пътят на АБУЧ нагоре – трудният път на нашата асоциация да се поведе ползотворен диалог с Държавата ни.

Свеждаме глави в дълбок поклон пред паметта на г-н Кирчо Атанасов. Ще помним винаги, че той бе сред поддръжниците ни и спомогна днес да има близо 400 български образователни звена в чужбина – острови по България.

Мир на праха му…

 

Снежина Мечева,

почетен член на АБУЧ