Начало на учебната година в БУ "Иван Станчов" - Лондон

 

Тържеството по повод началото на новата учебна година в БУ "Иван Станчов" към Посолството на Р България в Лондон започна с обръщение на новия директор на училището, д-р Валентина Александрова-Кирова, която заяви, че за нея е чест и гордост да поеме управлението на училището, носещо името на големия родолюбец г-н Иван Станчов.

 

 

Д-р Александрова-Кирова изрази увереност, че колективът ще продължи достойно делото, на което досегашният директор – г-жа Снежина Мечева посвети 36 години от живота си. Тя се обърна към първокласниците с пожелание този ден да е истински празник за тях и за техните родители, както е за учителите, и нека те да приемат учението като един безценен дар, да откриват много нови и интересни неща за България и за света.

 

 

На добър час на учениците и техните преподаватели пожела и посланик Марин Райков, който раздаде грамоти и награди от конкурси на по-големите ученици. Той също оповести пред родителите, че г-жа Снежина Мечева е удостоена с наградата „Пробуда”, която МОН учредява за първи път за заслуги към обучението по роден език в чужбина.

 

.

 

С песни и стихове децата от 1 клас заслужиха аплодисментите на техните родители, гости и приятели на училището.

 

 

На тържеството бяха представени всички преподаватели от екипа, който ще преподава в училището, под ръководството на д-р Валентина Александрова-Кирова, а именно: Невяна Анастасова, Здравка Владова-Момчева, Геновева Пашова, Елена Роблес, Десислава Стефанова. За първи път към колектива се присъединява г-жа Мария Балабанова, която от тази година поема обучението по български език и литература на учениците от 5 до 7 клас.

 

 

През настоящата учебна година в училището ще се обучават 26 първокласници, а всички ученици в училището ще надхвърлят 200 деца.

 

 

На 16 септември удари първият звънец и за най-големите ученици на училището - гимназистите, с преподавател Здравка Владова-Момчева.

 

 

А на 17 септември за "Азбукарчетата" с преподавател Невяна Анастасова също бе организирано специално тържествено посрещане. Класната стая наистина оживя, когато прага й прекрачиха най-малките от подготвителните групи, дошли „книга да се учат, добро да сполучат“.

Посрещнахме ги със същата тази песничка: „Детенце хубаво, пиленце любаво, къде под мишница с таз малка книжчица?“… И топла погача разчупихме, и се запознахме, и се повеселихме, и поиграхме, и дори първи урок по ръченица си имахме…

 

 

Стари и нови приятели, всички заедно, пълни с нови сили и жажда да се учим, посрещнахме нашата нова българска учебна година, която гласът на училищното звънче оповести надлъж и нашир в сърцето на Лондон.

 

Текст и снимки:

БУ "Иван Станчов" - Лондон

-------------------------------------------------

 

ЗАВРЪЩАНЕ

Завръщането у дома е вече глобално понятие. То може да се случи навсякъде по света, където се чувстваш призван да изпълниш своя мисия и да дадеш смисъл на ново начало. Да очакваш, да се надяваш, да работиш, да водиш, да посрещаш и изпращаш. Да напътстваш. А, когато си български учител в чужбина, завръщането на учениците ти в класната стая е завръщане у дома.

 

 

Защото и Лондон може да се превърне в родина, когато има кауза, която призовава да продължаваме напред, да навлезем в новия учебен сезон и да се намираме винаги на познатото място в уречения час. Радини вълнения в 21 век. Няма по-точно название за познатото и все пак винаги ново чувство, което те завладява, когато порасналите само за едно лято деца прекрачват прага на класната стая – променени и усмихнати, все още загорели от южното слънце на България. Вдъхновяващо е! Защото отново, на този 16 септември 2023 г., гимназистите от БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон, си дойдоха у дома. Въпреки проблемите по транспорта, въпреки разстоянията на мегаполиса, въпреки всичко!

 

 

Посрещнах ги с духовен и истински хляб – учебници и питка – такъв е редът в нашето училище. Словото е храната ни за цялата година напред, питката – за добре дошли. И сред цветята и радостта от срещата ни започна новата учебна година. Повдигнах завесата и с ключови реплики по литература, с имената на писателите и поетите, в чийто свят предстои да навлезем, с историческите събития, които трябва да запомним, разказани на езика, на който продължаваме да говорим, пишем и четем. И ето така се сглоби отново нашата училищна вселена – въпроси и отговори – все още с дъх на лято и предчувствие за пътища, които заедно трябва да извървим през следващите месеци. Пътища от думи и ново познание, пътища – продължения на достигнатото. Те отвеждат далеч, но и завръщат. Винаги ни събират и ни дават посоки.

 

 

По тях осъзнато един ден ще поемат нашите пораснали деца, а в духовния им багаж ще тежат съкровищата на българските думи, ще се багрят шевиците на българския свят, за да имат дом, който ще носят със себе си. Защото завръщането у дома е вече глобално понятие.

 

 

На добър час!

Здравка Владова-Момчева,

преподавателка по БЕЛ, История и География
в БУ "Иван Станчов"

Снимки: БУ "Иван Станчов"

-----------------------------------------------------

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Валентина Александрова е новият директор на БУ "Иван Станчов“ - Лондон

 

Снимка: БУ "Слово" - Оксфорд

Основателят на училище „Слово“ в Оксфорд Валентина Александрова пое ръководството и на училище "Иван Станчов“ към посолството на България в Лондон. Тя зае позицията директор на учебното заведение в началото на месец септември.

През 1994 г. д-р Валентина Александрова-Кирова е завършила специалност история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирала е в катедрата „История на Византия и балканските народи“. През 1999 г., след защитата на докторската си дисертация, печели изследователска стипендия на „Александър фон Хумболт“. Има специализации в Румъния и Германия.

През 2000 г. печели конкурс за млади дипломати в българското Министерство на външните работи и работи в редица дирекции, сред които: „Анализи и прогнози“, „Координация и планиране“ и „Политически въпроси“. От 2009 до 2012 година е дипломат с ранг трети секретар в посолството на България в Лондон. Като културен и прес аташе в края на мандата си отговаря за всички български училища във Великобритания. Установява се за постоянно във Великобритания в края на 2012 г.

Постъпва на работа като преподавател по история и административен секретар в Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон. Няколко години по-късно става съосновател и училищен ръководител на Българското училище „Слово“ в град Оксфорд.

Автор е на научни статии в български и германски периодични научни списания. През последните години публикува статии за българските училища в чужбина в списание „История“ на издателство „Азбуки“, както и в други сборници и издания. Издава методика на обучението по история в чужбина, сборници и помагала. Съавтор е на учебника на издателство „Просвета“ по история за българските училища в чужбина за деца от пети до седми клас.

Член е на Асоциацията на българските училища в чужбина и се включва в ежегодните им семинари с разработки.Носител е на Почетната грамота „Неофит Рилски” на Министерство на образованието и науката – 2016 г., за приноса й за развитието на българските училища в чужбина. Майка е на трима синове.

Източник: БТА