Денят на будителите в БУ "Джон Атанасов" - Чикаго

 

 

"Благодарим Ви, учители, съвременни будители, за това, че учите нашите деца на четмо и писмо, на родолюбие. Езикът е ключ не просто за комуникация, но и ключ към духовността на всеки един народ."

С тези думи откри тържеството на Българско училище "Джон Атанасов" в Културен център "Магура", г-н Светослав Станков, генерален консул на България в Чикаго, посветено на Деня на народните будители.

"Българската душевност е необятна... Във вените Ви тече кръв на един народ, който съществува повече от 13 века, на една държава, която не е сменила името си от нейното основаване до ден днешен."

 

 

С мотивиращи думи г- н Станков поздрави учениците и раздаде дипломите за двуезичност на тези, които са положили изпит към Департамента за чуждоезиково обучение, ДЕО, към Софийския университет "Св. Климент Охридски", за сертифициране на нивото на владеене на български език. Издаденото удостоверение от ДЕО дава право на заслужилите го да получат Seal of Biliteracy, съгласно федералната програма на САЩ, стимулираща изучаването на родни и чужди езици. Носителите на Seal of Biliteracy получават предимство в престижните колежи и университети на САЩ, Европа и България.

Предстоящият Ден на народните будители е повод да споменем, че по инициатива на колектива на БУ "Джон Атанасов" в Чикаго, Асоциацията на българските училища в чужбина и на тогавашния генерален консул на България в Чикаго, Иван Анчев, българският език е включен в програмата Seal of Biliteracy от 2017 г. и оценките от удостоверенията на ДЕО /СУ се вписват в американските дипломи на българчетата. Първият изпит по родния ни език в САЩ за получаване на Печат за двуезичност бе проведен през април 2017 г. в Българско училище "Джон Атанасов" в Чикаго и оттогава насам училището провежда ежегодно изпитни сесии. Отлична организацията по провеждането им създава младата училищна ръководителка Цвети Гоцева.

 

 

Видимо развълнуван от събитието, г-н Станков сподели голямата новина, за което немалка заслуга има той самият:

"Изключително съм щастлив, че тази година за първи път името на Джон Атанасов беше увековечено с приемането на резолюция от Камарата на представителите и в Сената на Илиноис, като откривател на първия електронен компютър. Така Вашият патрон, Джон Атанасов, стана част от Българското културно наследство, не само в щата Илинойс, но и в целите Съединени щати."

Видеозапис с речта на генералния консул ТУК

 

 

Тържеството завърши с песни, стихотворения и викторина, подготвена от г-жа Силвия Кънчева, без чиято професионална и всеотдайна помощ на преподавател по български език и литература не би могло да има толкова ученици с дипломи за двуезичност.

 

 

Талантливите малки художници от школата по рисуване към училището, с ръководител художничката Кина Бъговска, бяха подготвили своя изложба. Младите ни таланти получиха заслужени награди от редица конкурси в България през това лято.

 

 

А хорото, поведено от прекрасните малки танцьори - Зара и Дани, зарази и родителите да се хванат за ръце.

 

 

Господин Радослав Ставрев, родител и председател на борда на училището, благодари на участниците - деца, учители, родители и не на последно място на стопаните на прекрасния български дом зад океана, Културен център "Магура", който не само създава съвременни условия за обучението в училище "Джон Атанасов", но е и една малка българска духовна територия, обединяваща творци, писатели, артисти, художници, млади български таланти зад океана, които не престават да държат българския дух жив и буден!

 

Боянка Иванова 

основател и почетен член на борда на БУ "Джон Атанасов",

член на УС на АБУЧ

 

Снимки: БУ "Джон Атанасов"