10 години от избирането на Антоний за Западно и Средноевропейски митрополит. Приветствие от АБУЧ

 

Тържествен юбилей по случай 10-ата годишнина от избирането на Антоний за Западно – и Средноевропейски митрополит. 27-30 октомври 2023 г., Берлин, ФР Германия

В своята 16–годишна история Асоциацията на българските училища в чужбина е възприела юбилеите на нашите училища и на приятелите, с които през годините заедно градим добрини – да ги ценим и уважаваме по достойнство.

През настоящата година се навършиха десет години, откакто бе направен каноничният избор на митрополит Антоний и той пое отговорната роля на предводител на Западно-и Средноевропейската епархия на Българската православна църква.

 

 

По този повод, в дните от 27 до 30 октомври 2023 г. в Берлин, където е седалището на митрополита, се проведе тържествена церемония за отбелязване на този юбилей. Бяха организирани на много високо ниво събития, които доказваха значимостта на празника и отразяваха огромното признание, което Антоний заслужи като пастор на българските общности в чужбина от Западна и Средна Европа.

Ще си позволя да изброя подробно повечето официални лица, защото мащабът бе впечатляващ и внушаваше достолепие.

Присъстваха: Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският - Гавраил; Пловдивскят - Николай, Старозагорският - Киприан и Врачанският - Григорий.

Както и: Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, игуменът на Троянския и на Бачковския манастири - Сионий, Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, епископ Макарий (Главницкий) и Велбъждският епископ Исаак;

Архимандритите Мелетий Спасов - зам.-ректор на Софийската духовна семинария и Стефан Тричков от Троянския манастир;

Свещениците Цветан Иванов, Цветан Атанасов, Цветослав Ковачев, Владислав Цветанов, йеродякон Вартоломей.

Сред гостите бяха представители на другите православни църкви в Германия, сред които епископ Григорий от Сръбската патриаршия и епископ Йоан от Атиохийската патриаршия, много гости от чужбина и др.

Считам, че ми бе оказана високата чест като председател на Асоциацията на българските училища в чужбина да получа покана и да присъствам на това вълнуващо събитие, за да изкажа благодарността ни за сътрудничеството и подкрепата през годините, която винаги сме имали в лицето на митрополит Антоний. А той намери по най-изискан начин да отдели време и внимание на всеки един от присъстващите. Наистина завладяващо поведение на истински духовен пастир.

Програмата беше интензивна, изпълнена с много разнообразни и впечатляващи моменти като: посещение на забележителности в гр. Берлин, празнична вечерня с петохлебие (т.е. благословение на пет хляба, на пшеница, вино и елей), посрещане на архиереите в епархийския храм, Света литургия.

 

 

Като част от програмата бе и посещението на музея на изкуствата „Боде“, част от берлинския архитектурен ансамбъл „Музеен остров“, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

За всички гости бяха организирани официални обеди и вечери.

Щастлива съм, че на първата вечеря получих възможност да поднеса приветствие от името на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), което цитирам дословно:

 

 

"Ваше Високопреосвещенство митрополит Антоний,

От името на Асоциацията на българските училища в чужбина и по повод десетата годишнина от каноническия Ви избор за Западно - и Средноевропейски митрополит, Ви поздравяваме от сърце за Вашата всеотдайност, проява на висока култура и желание да сте полезен на Вярата и на хората.

През годините Вие се превърнахте в един от най-преданите съмишленици на нашето дело – да се грижим за децата и техните родители, пребиваващи извън родината, за да съхраним принадлежността към Доброто, Вярата, Просветата, Българското.

Толкова здрава бе нашата връзка, че си позволихме да Ви наричаме Дядо Антоний - народно обръщение, съхранило своята нежност и дълбоко уважение през вековете.

Нашата първа среща с Вас бе на 24 май 2014 година в Рим, когато в свещения град си подадохме ръце на гроба на Св. Константин - Кирил Философ.

От тогава, благодарение на Вашата подкрепа и искрена ангажираност, българските училища в чужбина получиха възможност да организират редица мероприятия от огромно значение, последователно в Троянския, Бачковския, Рилския, Кремиковския манастири. И разбира се най-вълнуващо и запомнящо се преживяване в живота на всички ни бе изключителното ни съвместно посещение в Йерусалим и Тел Авив. Бяхте наш предводител по стъпките на Христос в Светите земи. С разказите си направихте всичко незабравимо, благословихте ни в река Йордан и покръстихте наши колеги. А накрая, заедно с Вас и с българския посланик в Израел, посетихме българското училище в Тел Авив, където ни връчихте документите за хаджии.

Тогава си обещахме, че отново ще ни бъдете водител по тези места.

Пожелаваме Ви на първо място крепко здраве, за да преодолявате всяко препятствие, което гнети душите или спъва благородните действия на хората, да сте пример и надежда, да сте водител на Духа, да сте все така обичаният от нас Дядо Антоний.

С признателност и уважение,

Управителен съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)"

.

Поднесох и специален подарък от името на Асоциацията, който представлява Земния глобус, обграден с няколко метални орбити.

 

 

На специално изработена картичка към този дар имаше и посвещение:

"Дядо Антоний, нека този подарък от АБУЧ винаги да ти напомня, че Светът се върти в орбити и нашите училища по света са една от тях -

орбитата на любовта към България.

В тази орбита сме заедно с теб днес и завинаги.

Ти благославяш пътя ни.

Амин!"

 

 

Вълнувах се, когато произнасях тези слова, защото бяха искрени, изпълнени с уважение и благодарност. И съм щастлива, че сред толкова високо издигнато духовно общество се чуваше името на нашата асоциация. Стана видно колко значителни неща сме съпреживели през годините с нашия митрополит.

А някой после ми подшушна, че думите са насълзили очите и на Антоний.

На 28 октомври 2023 г. бе отслужени тържествена богослужебна литургия (възкресна вечерня) в митрополитската катедрала, а на 29 сутринта - възкресна утреня и Съборната света литургия.

 

.

Вечерното богослужение беше оглавено от Пловдивския митрополит Николай, а сутрешното - от Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний, едновременно с митрополити, епископи, свещеници и дякони, дошли специално за епархийския празник.

Службите бяха придружени от изпълнение на певците от хор „Св. Наум Охридски“ с ръководител д-р Андрей Касабов.

По решение на Светия синод от България беше донесена като дар за православните българи, частица от мощите на св. патриарх Евтимий Търновски, чието съборно и литургично прославяне е извършено на 22 октомври тази година в Бачковския манастир.

По повод 10-годишнината от каноничния избор, митрополит Антони бе удостоен с църковни и обществени отличия: Орден на БПЦ – БП „Свети Йоан Рилски”, Великия офицерски кръст на Царския орден „Св. Александър”, Суверенния и Хоспиталиерски орден „Свети Лазар Йерусалимски”.

Благодарственото слово на митрополит Антоний може да се прочете ТУК.

Завършвам спомена си за преживяното в Берлин с уважение и благодарност към митрополит Антоний за възможността АБУЧ да е част от неговата радост и живот.

П.С. Радвам се, че на този празник успях да се срещна с управителите на българското училище в Берлин - семейство Карина Бохе и Станислав Петков. Водихме дълъг разговор за настоящето и бъдещето на нашите училища.

 

Петя Цанева,

председател на АБУЧ

.