Първи Салон на съвременната българска детска литература

 

Рим даде старт на първия Салон на съвременната българска детска литература.

 

 

Галерия "България" във Вечния град се изпълни с деца, учители и представители на българските общности в чужбина, приятели на книгата.

 

 

Писателите Петя Кокудева и Иван Раденков потопиха аудиторията в техния свят на пътешествия, музика и творчество, със забавни предизвикателства към учениците от БУ "Асен и Илия Пейкови" - Рим.

 

 

В последвалата дискусия за четенето сред българските деца в чужбина бяха засегнати теми като:

- каква е представата ни за съвременната българска детска литература и какъв е интересът към нея;
- допустимо ли е адаптирането на четивата с цел да бъдат по-разбираеми от малчуганите;
- как съвременната българска литература стига до училищата зад граница и какво е присъствието й в образователните програми.

 

 

Вторият ден на форума, посветен на съвременната детска литература в Рим, предложи на аудиторията от представители на българските училища в чужбина дискусия, от която се родиха идеи, дадоха се практични насоки за поощряване към четенето и за това как да запалим любовта към книгата у децата, обсъди се и ролята на съвременната детска литература, която е ценна, защото е най-близка като светоусещане до днешните малчовци.

.

 

Доц. д. н. Огняна Георгиева-Тенева съобщи любопитна новина. Съвсем скоро, по проект "Българската литература за деца и юноши XX - XXI в.", ще тръгне сайт с дигитално хранилище. В него ще могат да се открият книги, публикации, христоматии и антологии на наши автори на художествени текстове за деца и юноши. Ще бъдат качени популярни периодични детски списания от началото на XX в. до днес, както и научни изследвания за детската литература.

 

 

Юлия Йорданова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", по увлекателен начин ни хвърли в задълбочен размисъл за силата на езика, който преди всичко трябва да вълнува, за да посегнем към книгата, и разгърна дискусията за детската литература и образователните контексти.

 

 

Как с поезия и в рими можем да обясним на едно дете какво е войната и какво мирът? Направи го писателят Румен Иванчев и дълбоко бръкна в душите на присъстващите със стиховете си, с теми, станали актуални в нашето съвремие.

 

 

Свои книги представиха Ваня Чернева, Юлия Йорданова и нейният син Павел (за детската мъдрост и претворяването й в литература).

 

 

Галерия "България", в която се вълнувахме и разговаряхме за съвременното четиво за деца, се намира на хвърлей от Тибър. На реката Иван Вазов е посветил стихотворение, написано още през 19 век. Не знам, но може би Патриарха отново ни дава някакъв културен знак да продължаваме да браним словото ни.

 

 

Arrivederci Roma!

Тръгваме си с надеждата форумът да се разрасне и от Италия да тръгне разпространението на съвременната българска детска литература по света.

Събитието се проведе с подкрепата на Асоциация на българските училища в чужбина и Българския културен институт в Рим. Благодарности на организаторите от Асоциация "Паралел 43" и БУ "Асен и Илия Пейкови".

 

 

Текст и снимки:

Мария Димитрова,

БУ "Васил Левски" - Саарбрюкен-Кайзерслаутерн