Дигитална трансформация в обучението по български език и литература

 

Започна проект за подпомагане на обучението по български език на ученици, които живеят и учат в чуждоезикова среда

 

Снимка: Проект „Уча БЕЛ – 4.0“ / Фейсбук

Състоя се първата работна среща по проект „Дигитална трансформация в обучението по български език и литература (Уча БЕЛ-4.0)“ по програма Еразъм+, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование. Тя се проведе в Бургаския свободен университет, който е водеща организация по проекта, с ръководител проф. д.п.н. Галя Христозова, става ясно от съобщение в сайта на висшето учебно заведение.

На срещата Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, бе представено от Веселина Барки и Ваня Которова, информира във Фейсбук страницата си просветното средище.

Негови представители присъстваха и на церемонията по връчването на дипломите на абсолвентите в Бургаския свободен университет. Сред гостите на церемонията беше и Росица Байрактарски – директор на Българското училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн. Присъстваха и представители от училище „Кирил и Методий“ в Никозия.

Целта на проекта „Уча БЕЛ – 4.0“ е чрез дигитална трансформация и използване на възможностите на 4.0. да се подпомогне обучението по български език на ученици, които живеят и учат в чуждоезикова среда или чийто майчин език е различен, които се обучават по модул Български език (БЕ) и Български език като втори (БЕВ) от учебната програма.

Това ще се реализира чрез разработване на методически идеи и интерактивни електронни ресурси за деца от пет до седемгодишна възраст в предограмотителния модул и за ученици в първи-четвърти клас, става ясно от Фейсбук страницата на проекта.

Партньори на проекта са Културна асоциация „Паралел 43“, Рим, Италия; Българско училище за роден език, Будапеща, Унгария; Българско неделно училище „Аз Буки Веди“, Кьолн, Германия и Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ към фондация Heritage Languages & Cultures, Никозия, Кипър.

Източник: БТА