БУ "Иван Станчов": Уроци за добротворчеството в миналото и днес

 

На 7 декември 2023 г. в Българското посолство в Лондон се състоя традиционният коледен благотворителен бал на фондация „Приятели на България“ . В него с голямо желание участваха и ученици от БУ „Иван Станчов“, които за пореден път се включиха в събитието, с цел събиране на средства в подкрепа на рехабилитационния център за деца със специални потребности „Карин дом“ - Варна.

Преди началото на събитието, в седми и осми клас се проведе час на тема „Дарителството“. Бяха представени биографиите и огромните благотворителни заслуги на Пенчо Семов и царица Елеонора Българска.

В електронна презентация, г-жа Валентина Александрова запозна учениците с житейската съдба на Пенчо Семов, наречен „българския Рокфелер“ и неговия изключителен принос в развитието на Габрово и региона. Фактите за личността и щедрата дарителска дейност на нашия сънародник, непознат за повечето съвременници, привнесоха една лична история в голямата история на България. Лична история, в която девизът на Пенчо Семов – „труд, постоянство и любов“ – прозвуча още по-призивно днес към всички, за които добротворчеството не е овехтяло понятие.

Във втората част на часа г-жа Здравка Момчева представи дарителските приноси на царица Елеонора Българска в едни от най-трудните години от историята на нашата страна. Думите на царицата, че най-голяма наслада намира „в милосърдието, добродетелта и дълга“, разшириха темата за благотворителността с идеята за съчувствието и съпричастието към ближния. Така миналото ни като народ с традиции в дарителството беше обвързано и с нашето училищно настояще. И днес ние възпитаваме нашите ученици в постоянство и отговорност към каузата на „Карин дом“, завещана ни от нашия патрон, посланик Иван Станчов. Затова в събитието на 7 декември, облечени в народни носии, се включиха десет представители от 7, 8, 9 и 10 клас, които предлагаха на присъстващите картички, нарисувани от децата в училището.

Гимназистите посрещаха гостите във фоайето на Посолството, поздравиха посланик Марин Райков и се срещнаха със специалния гост на вечерта – княз Борис Търновски - който пристигна специално от Мадрид, за да присъства на коледния бал. Kнязът беше много впечатлен от ентусиазма на нашите ученици и сподели, че е очарован от тяхната отдаденост към дългогодишната ни кауза.

Благотворителната вечер беше открита от посланик Марин Райков, след когото към гостите се обърна и г-н Джон Бризби, председател на фондация „Приятели на България“. Той разказа за постиженията на организацията и наблегна на изключителните заслуги на покойния посланик Иван Станчов към съвременната история на благотворителността в България. Г-н Бризби подчерта, че името на добротвореца с голямо сърце, Иван Станчов, никога няма да бъде забравено.

В официалната част на събитието се включи и председателката на благотворителната организация „ЗОВ“, която също направи кратко изложение за постигнатото в България през изтеклата година.

Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон беше представено достойно от осмокласника Александър Николов, който поздрави присъстващите с вълнуващо изпълнение на стихотворението „Коледо“ от Дора Габе.

Празникът започна с взрив от радостни емоции, които ни подариха изпълнителите от „Български лондонски хор“, с ръководителка Десислава Стефанова. Младото попълнение на формацията – детският хор „Лондонче“ - направи своя артистичен дебют пред възхитената аудитория. Изключителната Деси Стефанова поведе настроението на присъстващите с обичани от всички песни, които разгърнаха в залата красотата на българския фолклор. Спонтанното настроение завладя гостите и те извиха традиционно нашенско хоро, в центъра на което десетокласничката Стела Шрайв въплъти българските ритми в солово изпълнение на цигулка. В хорото се включиха много гости, ученици и княз Борис Търновски, който бързо усвои стъпките на българските танци.

Вечерта продължи в непринудена атмосфера, сред която красивото цветно присъствие на нашите възпитаници стана пример за добротворчество. Приятелите на България си тръгнаха със закупени картички, нарисувани от учениците ни, които с труд , постоянство и любов, осъществиха своята мисия в името на милосърдието, добродетелта и дълга. Така, както дарителите преди тях им бяха завещали.

 

 

Текст и снимки:

БУ "Иван Станчов" - Лондон

Източник: schoolbgembassy.org.uk