Снежина Мечева: За нашия нов Дом на Вярата в Лондон

 

Преди няколко месеца в Лондон започна строителството на нов православен храм, за което уведомихме - вж. тук.

 

Проектът за храм. Снимка: Скрийншот от видео на отец Добромир Димитров

Бяха отпуснати средства от България, които ще са достатъчни за изграждането на постройката. За да се превърне тя в истински храм, са необходими допълнително £250 000 за стенописи, икони, мрамор, обзавеждане и всичко, което ще преобрази градежа в благоговейно творение.

Усилията на българската общност продължават, за да има Лондон достоен и красив наш Дом на Вярата.

 

 

Благодарение на усилията на Негово превъзходителство посланик Марин Райков, Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний, княз Кирил Преславски, на 18 януари 2024 г. се състоя благотворителна вечер.

 

Марин Райков и гости на благотворителната вечер. Снимка: bg-patriarshia.bg

За събитието писа г-жа Мартина Ангелова – член на Управителния съвет на Българския Сити клуб в Лондон и на Училищното настоятелство на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България във Великобритания. Материалът й е публикуван в българския вестник БГ БЕН.

 

 Княз Кирил, митрополит Антоний, отец Добромир. Снимка: bg-patriarshia.bg

По време на благотворителната вечер бе излъчен вълнуващ видеопризив от Ивайло Кунев, автор на книгата „Забравените истории на България”, в която се разказва за хора, които с морала и благотворителността си допринасят да имаме достойна история и наследство. Авторът споделя, че в техните образи вижда онези, които в днешното време ще продължат тази благородна традиция.

Вълнуващо е да се види на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=3i-D_FwNt5k

 

Княз Кирил на благотворителната вечер. Снимка: bg-patriarshia.bg

Радваме се, че едновременно с напредването на строежа на храма „Св. Иван Рилски” в Лондон, продължава и добротворството на наши сънародници, за да може по-скоро да има нов и красив Дом на Вярата в Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

 

 

В тази акция се включват преподавателите, родителите, учениците и настоятелите от БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон. Продължаваме традицията, завещана от нашия патрон, един от най-благородните съвременни дарители, който казваше:

”За мен благотворителността е култура. Има жестове, които дават надежда. Благодарение на тях продължаваме напред.”

 

 

Акцията по набиране на средства продължава. Прилагам линк на английски от регистрираната благотворителна организация в Обединеното кралство, където се набират средствата. В края на материала можете директно и лесно да добавите своята лепта, според възможностите и желанието си: https://www.kindlink.com/fundraising/bulgarian-orthodox-community-of-st-john-of-rila/church

 

 

А за тези, които обичат уроците по история, по Българска история, добавям една от презентациите на г-н Ивайло Кунев – част от „Забравените истории на България”:

https://www.youtube.com/watch?v=8LWUE_DYPOQ

 

Снежина Мечева

почетен член на Асоциацията на българските училища в чужбина,
член на Училищното настоятелство на БУ „Иван Станчов” - Лондон