3-ти март в БУ "Азбука" - Дъблин

 

 

В българско училище „Азбука“ - Дъблин бяха тържествено отбелязани националният празник на България - 3 март, 146 години от Освобождението на България и 151 години от Обесването на Васил Левски.

 

 

Празникът започна с тържествено посрещане на българското знаме и химна на България.
Наш специален гост беше консулът на Република България в Ирландия г-жа Татяна Караджова, която поздрави всички ученици, родители и гости по случай Националния ни празник.

 

 

Учениците от 7-ми и 8-ми клас бяха подготвили исторически данни за Априлското въстание, Освободителната война, Опълченците на Шипка и участието на българите във войната. Г-жа Екатерина Илиева обобщи, че за да бъде запазена историческата памет на поколенията, фактите, свързани с Априлското въстание и Санстефанския мирен договор, не бива да бъдат променяни, още повече че 3–ти март се чества като ден на Освобождението още от 1880 г.

 

 

Йоан Переновски и Максим Панов от 12-и клас изненадаха публиката със сатирична постановка “За" и "Против" 3-ти март като национален празник в Република България, аргументи в подкрепа и с критики към основателността 3-ти март да бъде най-важният български държавен празник.

 

 

Накрая доц. Димитър Камбуров примири техните позиции и отбеляза, че наш дълг е да опазим история ни и да не допускаме тя да бъде подменена. Нашето призвание не е да я пренаписваме, а да я съхраним, за да пребъде България.

 

 

Затова днес отдаваме почит на националните ни герои, на войните от армията на Царя Освободител и на всички онези, които градиха и бранеха България.

 

 

Текст и снимки:

БУ "Азбука" - Дъблин