Преподаването на Българска история и география в БГ училища зад граница. Форумът в Лисабон

 

Форум, посветен на проблемите при изучаването на българска история и география
в българските училища в чужбина

Лисабон, Португалия, 14.03-16.03.2024 г.

 

 

Форумът под надслов „Иновативни методи и материали за преподаване на Българската история и география на България в българските училища в чужбина“ се проведе под патронажа на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България. Организатор бе Министерство на образованието и науката, в партньорство с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Асоциацията на българските училища в чужбина и Лисабонския университет.

Представители на български училища зад граница от 15 държави, експерти от МОН, университетски преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се събраха в столицата на Португалия, в Лисабонския университет. Между официалните гости на форума бяха посланикът на Р България в Португалия, г-н Иван Найденов, и ректорът на Пловдивския университет, проф. Румен Младенов.

След встъпителното слово на г-жа Илияна Йотова и последвалата презентация на г-жа Ваня Белчева от МОН беше направена оценка на състоянието на българските общности в чужбина, бяха показани пътища за развитие на българските общности извън страната, посочиха се стратегии и национални програми за българските училища в чужбина. Г-жа Милена Димитрова, председател на ОС на БНР, предостави на участниците ценна информация за връзки с българските национални медии.

Последвалата презентация на г-н Борис Михайлов, докторант в ПУ "Паисий Хилендарски", за използването на изкуствения интелект в обучението по история и география, възбуди оживена дискусия между колегите.

На втория ден на форума имаше презентации на представители на български учители в чужбина - д-р Валентина Александрова-Кирова от БУ "Иван Станчов" - Лондон, Евелина Раднева от БУ "Джон Атанасов" - Чикаго и представители от Пловдивския университет - доц. д-р Меглена Златкова и г-жа Виктория Недевска. 

И вторият ден премина в чудесна работна атмосфера, а в последния му ден посещението ни в българското училище в португалската столица остави незабравими впечатления у нас. Децата бяха подготвили чудесна програма за участниците във форума. Училищният ръководител г-жа Давидова разказа за историята на създаването на училището, трудностите, успехите и предизвикателствата пред него - факти, с които не малко училища в чужбина са се сблъсквали.

Но и тук, в Лисабон, витаеше възрожденският дух и любовта към децата, които, въпреки трудности от всякакъв характер, желаят и учат роден език, история, география и традиции.

Сърдечни благодарности отправяме към всички организатори в Лисабон и пожелания за нови, още по-големи успехи.

Още за форума вж. ТУК.

 

Мария Панчева

БУ “Васил Левски“ - Саарбрюкен-Кайзерслаутерн-Хомбург