10-годишен юбилей на БНУ „Св. Иван Рилски“ и Международен форум в Кеймбридж

 

 

В продължение на два дни в световноизвестния образователен център Кеймбридж във фокуса на вниманието бе българско училище "Св. Иван Рилски". Десетгодишният юбилей на българското училище събра не само българската общност, но и представилтели на академичните среди от България и Кеймбридж.

 

 

Събитието се проведе под патронажа на посланика на България за Великобритания и Северна Ирландия - г-н Тихомир Стойчев, а съорганизатори бяха Министерство на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, СУ "Св. Климент Охридски", издателство "Клет", БУ "Иван Станчов" - Лондон, БУ "Слово" - Оксфорд.

 

.

 

Срещата в Кеймбридж започна с тържествен концерт, който учениците от БНУ "Св. Иван Рилски" изнесоха в препълнената Great St Mary's church. С песни, танци и раздвижена програма под наслов "Писмо от България", БНУ "Св. Иван Рилски" завладя публиката, просълзи сънародниците ни и бе бурно аплодирано от публиката.

.

 

Вторият ден в Кеймбридж започна с поздравителните думи на Негово превъзходителство българския посланик г-н Тихомир Стойчев, който припомни, че преди 17 години, по време на неговия мандат в САЩ, е съдействал за зараждането на Асоциацията на българските училища в чужбина, чиято работа по-късно става причина Министерството на образованието и науката да започне систематично и законово обгрижване на българските училища зад граница.

 

 

Според посланик Стойчев, назрял е моментът да се заработи още по-активно в посока признаване на българския език в английската образователна система, както това е било направено в Чикаго и на други места в САЩ. Ректорът на Шуменския университет, проф. д.н. Наталия Витанова, връчи плакет на БНУ "Св. Иван Рилски", за цялостни заслуги по опазване на българския език зад граница. С мили думи към основателите на българско училище "Св. Иван Рилски" се обърна и г-жа Ваня Балчева, директор на Дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в МОН.

 

 

Международният форум продължи със споделяне на добри практики от преподавателите от БНУ "Св. Иван Рилски" в различните изучавани дисциплини. Разгледани бяха видовете практики за утвърждаване на поднасяна информация в различните възрастови групи от доц. Венера Матеева-Байчева и д-р Катрин Костова от СУ "Св. Климент Охридски". Специални гости на събитието бяха и проф. д-р Евдокия Борисова от Шуменския университет, г-жа Илинда Дограмаджиева, представител на издателство "Клет", и др.

 

 

Домакините от БНУ "Св. Иван Рилски" дадоха възможност на участващите във форума да се запознаят и с наблюденията на професора по приложна лингвистика в Педагогическия факултет на Университета в Кеймбридж, г-н Йонгкан Луи. Особен интерес предизвика участието на д-р Лори Хор, преподавател от Факултета по образователни науки от Университета в Кеймбридж. С определената практическа насоченост бе участието на г-жа Анке Фридрих, основател на немското езиково училище и на платформата Cambridge Bilingual Groups - събираща и подпомагаща всички езикови училища на територията на Кеймбридж, в които се изучава наследствения език.

 

 

На финала бе обявена и предстоящата научна конференция, която ще се бъде проведена във Велико Търново през първата половина на септември тази година. Форумът е подготвян от Катедрата "Български език като чужд" към Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

.

 

"Перфектна организация, приятелски дух и полезна информация" – това бяха част от отзивите за двата дни в Кеймбридж.

 

Евелина Аврамова

говорител на АБУЧ,
ръководител БУ "В. Левски" - Саарбрюкен-Кайзерслаутерн-Хомбург

Снимки: Министерство на образованието и науката и БУ "Райна княгиня" - Дъблин