25-годишен юбилей на БУ "Св. Св. Кирил и Методий" и работен форум в Бостън

 

Снежана Йовчева*bg-school.org

 

 

В продължение на три дни в Бостън се проведоха редица събития, които отбелязаха 25 години от създаването на Българското училище в Бостън. Четвъртвековният юбилей на българското училище събра не само българската общност, но и почетни гости отблизо и далеч: г-н Георги Панайотов, извънреден и пълномощен посланик на Република България във Вашингтон, г-н Ангел Ангелов, генерален консул на Република България в Ню Йорк, г-н Адам Портной, почетен консул на Република България в Бостън, г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) към министъра на външните работи, г-н Георги Бошнаков, директор от борда на “Малко българско училище” в Чикаго, и г-жа Гергана Нейкова, директор от борда на българското училище в Нантъкет.

 

 

Среща с първите гости и представители от общността

Тържествените събития по случай 25-тата годишнина започнаха в четвъртък вечер със среща и вечеря в сградата на Българското училище. Гостите разгледаха сградата и учебната база и се запознаха с училищното ръководство, представители на Българския център в Нова Англия, Българската църква в Бостън, представители от Българския център Мадара, организаторите на Фестивала на розата и ръководителите на танцовите състави "Лудо Младо" и "7/8-ми". Вечерта премина в приятелски разговори и продуктивни дискусии за сътрудничество и бъдещи инициативи. Бихме искали да припомним, че преди няколко години училището, центърът и църквата в района се обединиха, за да закупят собствена сграда, в която да се помещава не само училището, но и да бъде дом на българската общност, да приюти обществени и културни събития, класове, частни събития и неделните църковни служби.

.

 

Работна среща с местните бизнеси и професионалисти

Второто събитие, свързано с празника на училището, се състоя в петък вечер. На него гостите се срещнаха с местни учени, професионалисти и предприемачи, много от които са дългогодишни дарители, спонсори и съмишленици на училището и на Българския център. Г-н Георги Панайотов, г-н Ангел Ангелов и г-жа Райна Манджукова се включиха и в тази среща и се запознаха с много представители на общността, които имат интерес и желание да си сътрудничат и да си помагат. Закупуването и поддържането на сградата, събитията на общността са възможни благодарение на тяхната щедрост, отзивчивост и социална отговорност. Благодарим им от сърце, че подкрепят каузата за приобщаване към общността и за поддържане и разпространение на българския език и култура! Срещата се оказа изключително продуктивна и постави началото на разговори за създаване на местен “Клуб на българските бизнеси”, който да ги обедини в обща платформа за контакти, обмен на информация и приятелства.

 

.

Методологически форум и работен обяд

Третото събитие се състоя в събота сутринта. На методологическа среща с работен обяд бяха обсъдени мисията на неделните училища зад граница. Учители от Бостън, Кейп Код и Чикаго споделиха опит и обсъдиха добри практики за организация и преподаване. Благодарим на г-н Георги Панайотов, на г-н Ангел Ангелов, и на г-жа Райна Манджукова, че изслушаха нашите отзиви и споделени нужди. Обсъдихме предизвикателствата за поддържане училищата в САЩ, които до голяма степен се подкрепят от ентусиазма на хора и малки бизнеси. В духа на възрожденските институции неделните училища в чужбина възникват, преминават през трудности и се възраждат отново. Такъв беше примерът с клона ни в Кейп Код, който беше принудително затворен по време на пандемията през 2020 г., но от 2023 г. отново отвори врати за ентусиазираните 26 ученици и техните семейства. На срещата говорихме и за успехите на нашите ученици, които успешно се справят на изпитите за сертифициране на знанията по български език със Софийския университет и постигат завидни успехи при кандидатстването си във висши учебни заведения. По думите на г-жа Манджукова, “25 години са страшно много” и ние отдавна сме си отговорили на въпросите “дали” и “защо”. Установили сме се като институция със стабилна база, опит и структура. Според нея, оттук нататък трябва да продължим с въпроса “как”, за да отговорим на нуждите на идните поколения, така че и децата на нашите деца да продължат да идват на българско училище.

 

.

Общоучилищен концерт “Вълшебният свят на детството”

Веднага след срещата гостите поеха към историческата зала на Robbins Memorial Town Hall в Арлингтън, предградие на Бостън, където се състоя грандиозен общоучилищен концерт “Вълшебният свят на детството”. Над 350 гости, родители, учители и ученици се насладиха на прекрасен концерт, на който всеки един клас беше подготвил любима песен от нашето детство: Дядо ряпа вади, Червената шапчица, Ян Бибиян, Пипи дългото чорапче, Боратино, Детство мое и още много други любими песни подбудиха публиката да запее и да стане на крака.

 

 

В ролята си на извънреден и пълномощен посланик на Република България, г-н Георги Панайотов прочете и връчи поздравително писмо от професор Галин Цоков, Министър на образованието и науката в България. Г-жа Райна Манджукова връчи на училището ни плакет за цялостни заслуги за поддържане и разпространение на българския език зад граница и награди училишния ръководител Силвия Михалева с медал “Иван Вазов”. Президентът на училището г-н Росен Димитров беше награден с почетна значка от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, за значителен принос в съхраняването на българското езиково и културно-историческо наследство и поддържането на огъня на българския дух и самосъзнание след най-младите ни сънародници в Бостън и региона. Прочетени бяха и приятелски поздрави от “Малко българско училище” в Чикаго и училище “Родна реч” в Сарасота. Училището в Нантъкет ни поздрави с весела ръченица на сцената.

 

 

Галавечеря

След концерта се състоя галавечерята. Елегантното събитие се проведе в хотел Роял Сонеста на брега на Чарлс ривър, с приказна гледка към нощните светлини на Бостън. След кратък коктейл и приветствия почетният консул Адам Портной връчи поздравителна грамота от губернатора на щата Масачузетс, г-жа Мора Хийли. Най-активните дейци на училището бяха наградени за безрезервната им отдаденост към мисията на училището.

.

 

Вечерната програма беше изключително богата и вълнуваща. Учениците от местната гимназия Cambridge Ringe & Latin School поздравиха гостите с акапелна версия на шопската народна песен “Дилмано, Дилберо”. Преподавателят им по музика г-н Иван Стефанов е наш сънародник и с този поздрав хорът развълнува гостите на събитието. Бостънската група "Лудо Младо", младите момичета от състав "7/8-ми" и музиканти от Berklee College of Music заредиха атмосферата с познати ритми и приканиха гостите към дансинга. Своеобразен венец на вечерта беше представянето на нашите алумни. Непринудените им топли и весели спомени развълнуваха публиката. Струва си да отбележим с гордост, че досега нашето училище е било център за образование и място за приятелски срещи на над 1000 деца.

 

 

25-годишният юбилей на училището се превърна в емблематично и запомнящо се събитие! Благодарим за неуморния труд на сплотения организационен комитет, който месеци наред безрезервно отдаваше време, сили и умения, за да организира събитията успешно и с внимание към най-малкия детайл.

 

 

------------------------------------------------------------

* Авторката е програмен координатор и регистратор,

член на Борда на директорите на "Св. св. Кирил и Методий" - Бостън и Кейп Код