Илияна Йотова удостои с почетен плакет БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Атина

 

Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина - информира сайтът на президентската институция.

 

Илияна Йотова връчва на Мим Ничева почетния плакет. Снимка: Рresident.bg

За активната и родолюбива дейност за съхранение и разпространение на българския език, духовност, култура и традиции Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина. Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 20-годишнината на българското училище, в което до 12 клас учат близо 200 ученици.

„Когато държите ръчичките на най-малките да изписват красивите кирилски букви, вие прокарвате пътя на светлината. Няма по-силна от светлината на словото и познанието. Над 13 века България е печелила много битки с оръжие, но най-силното оръжие винаги са били духовността, книжовността, културата“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя посочи, че България единствена в света има празник буквите, защото е родена от словото и писмеността. Йотова определи учителите като съвременните български мисионери. „Както Светите братя Кирил и Методий и техните ученици разпръскваха сред славянските народи светлината на словото на роден език, 11 века по-късно в модерния свят на високите технологии вие възпитавате млади хора, които познават и се гордеят със своята история“, подчерта в приветствието си вицепрезидентът. Тя увери в неизменната подкрепа на България за дейността на българските сдружения и училища зад граница и благодари на гръцката държава за условията, които създава за тяхното функциониране. Йотова изтъкна и подкрепата на българското посолство Атина и на посланика Валентин Порязов.

„В свят на конфликти и разделение заради Вас, нашите деца, трябва да се върнем към човешките ценности, да работим за мир и толерантност, за перспектива за Вашето развитие. Където и да живеете по света, помнете своя корен и бъдете горди с дългата и славна българска история“, поздрави учениците Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на родителите, че възпитават децата в родолюбие и са естествените съюзници на учителите в тяхната мисия.

Йотова подари на директора на училището Мими Ничева брошка, която изобразява буквата Б – емблема на международния форум за кирилицата, който вицепрезидентът организира преди две години. През юни тази година предстои второто му издание.

На тържественото отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ Йотова връчи удостоверенията на завършващите 12 клас.

Източник: Рresident.bg

-----------------------------------------------------------

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Българските неделни училища зад граница са най-добрият проводник сред българските деца в чужбина на българското знание, на българщината и приноса на България в световното културно наследство" - заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Атина на Международния научен форум "Пътят на светлината", предаде БНТ.

 

Снимка: БНТ

Форумът се проведе под патронажа на вицепрезидента и бе част от програмата за отбелязването на 20-годишнината на българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Атина.