20-годишният юбилей на "Гергана" - Ню Йорк

 

 

Първото училище в град Ню Йорк и трите околни щата - "Гергана", което е и петото по възраст българско училище в САЩ, вече е на 20 години!

 

 

Празникът беше на отбелязан на 19 май 2024 г. и беше в чест на юбилея ни и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

 

Присъстваха много гости, включителни бивши учители и възпитаници на "Гергана".

 

 

Имаше много усмивки, поздравителни адреси, награди, а децата пяха, играха пиеси, декламираха, танцуваха, лудуваха. Празненството започна с два химна - "Кирил и Методий" и химна на училището "Гергана" и продължи с концерт на всички възпитаници на "Гергана", от 3 до 18-годишна възраст.

 

Ангел Ангелов и Нели Хаджийска

Генералният консул на Р България в Ню Йорк Ангел Ангелов поздрави сърдечно българската общност в града и всички деца, родители, учители и приятели на "Гергана" в препълнената зала на училището.

 

 

Г-н Ангелов прочете поздравителен адрес от президента на Р България Румен Радев и връчи плакет от Изпълнителната агенция за българите в чужбина към министъра на външните работи на Р България, за "значителен принос на "Гергана" в съхраняването и разпространението на българското езиково, музикално и културно-историческо наследство сред най-младите сънародници в град Ню Йорк и региона", на училищния ръководител Нели Хаджийска.

 

 

Получихме вълнуващо поздравление и от проф. Павлина Доковска!

 

 

За първи път децата пяха и "Химн балада за Кирил и Методой" по текст на Николай Милчев и музика на Д. Костанцалиев. Поетът Николай Милчев е дядо на някогашно герганче и, по наше убеждение, един от най-добрите съвременни български поети. Желаем на г-н Милчев и г-н Костанцалиев прекрасен 24 май!

 

 

Герганчетата почетоха паметта и на чудния композитор Георги Костов, с неговата златна детска песен "Какъв да стана".

 

 

Нашите гимназисти представиха откъс от "Криворазбраната цивилизация", а децата от 3-ти клас изиграха артистично прекрасна сценка със заглавие "Урок по български". В нея гладкото рецитирането на значими български поети се редуваше с култови фрази от класически български филми. Петгодишните изиграха "Дядовата ръкавичка".

 

 

Първи и втори клас пък ни забавляваха с "Кирчо пред съда". Не пропуснахме "Аз съм българче" на Иван Вазов, "Родна реч" на Ран Босилек и дори "Убийство" от Петя Дубарова.

 

.

Групата ни по народни танци изпълни "На мегдана" и "Пролетен данец". А една от групите по гимнастика изигра "Радостен ритъм".

.

.

Смесеният хор от родители и учители, заедно с нашите гимназисти, изпълни "Ръченица" на Д. Христов и "Не бързай, слънчо" по музика на Стефан Кънев и текст на Николай Кауфман.

 

 

Музикалният театър се поклони на публиката с "Имам чест" (Be our guest), "Красавицата и звярът" и накрая пожела с песента "Довиждане"(So Long, Farewell) от мюзикъла "The Sound of Music".

 

 

Текст и снимки:

Български детски хор и училище "Гергана" - Ню Йорк