50 години Българско училище в Москва. Юбилеен празник

 

 

Честваме 50-годишнината на нашето училище към посолството на Р България в Москва. И сякаш Гербовата зала, в която толкова години празнуваме 24 май и края на учебната година, не е същата. Изпълва я особено вълнение, грейнала е от детски усмивки, цветя и национални шевици.

 

 

Благодарствени адреси до учителите бяха връчени лично от извънредния и пълномощен посланик на Р България в Москва, г-н Атанас Кръстин. Прозвучаха поздравителните адреси от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Асоциацията на българските училища в чужбина.

 

 

Но особено трогателна е раздялата с нашите зрелостници. И как да не се вълнуваш, когато те са при нас от първия до последния клас, израснаха пред очите ни и, пожелавайки им "На добър час!", вярваш, че те ще сбъднат мечтите си.

 

 

И красивия подарък, който всеки получи (избродирани лично от училищния ръководител г-жа Мария Бълхова фрагменти от национални шевици), ще връща мислите им към училището, което несъмнено има своя дял в тяхното израстване. И където и да бъдат, България ще бъде скътана в сърцата им.

 

 

И пяхме на празника, и рецитирахме, и музицирахме, и танцувахме! И родителите отново ни зарадваха с богата и вкусна празнична трапеза. И трудно беше да повярваш, че красивата отворена книга с ликовете на светите братя Кирил и Методий е всъщност юбилейната торта.

 

 

Честито бъди, родно училище! На многая и благая лета!

 

 

Текст и снимки:

Българско училище към Посолството на Р България в Москва