15 години БУ „Азбука“ – Дъблин. Вълнуващо тържество

 

 

Българско училище “Aзбука” - Дъблин отпразнува своя петнайсети рожден ден на 25 май 2024 г., в театър Класак.

.

 

Събитието почетоха Ваня Андреева-Малакова, посланик на Р България в Ирландия; г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина; Емил Ялнъзов, директор на дирекция "Външнополитическо планиране, информация и координация" в МВнР и български посланик в Ирландия в периода 2007-2012; г-жа Татяна Караджова, консул на Р България в Ирландия; г-жа Валентина Стефанова, училищен ръководител на ПБУ "Иван Вазов" - гр. Арма, Северна Ирландия.

 

 

Пред препълнената с родители и гости зала беше представен невероятен спектакъл от нашите ученици и учители: от най-малките, нашите първокласници, до завършващите от дванадесети клас абитуриенти.

 

 

Доц. Димитър Камбуров, преподавател на гимназиалните класове, представи книгата си в съавторство с Михаела Харпър Bulgarian Literature as World Literature, издателство Bloomsbury, New York, London, Sidney.

 

 

Поетесата и преподавател в училището Екатерина Илиева представи свое стихотворение, а Ники Колиер показа дебютния си филм, посветен на родителите от Училище “Азбука”. На сцената беше изложена и художествената инсталация “Знаците, които говорят” от креативния директор на обединението за социално изкуство „100ЛИЦА“ Тодор Геров.

.

 

За доброто настроение особено допринесоха и нашите специални гости от Първо българско училище “Иван Вазов” в гр. Арма, Северна Ирландия, които се включиха в програмата с народни песни и танци, и изпълнения на гайда. Фолклорните изпълнения завладяха публиката и скоро се изви голямо хоро пред и на сцената.

 

 

Искаме да благодарим на всички, които допринесоха със своя труд и усилия празникът да бъде подобаващо отбелязан. Както отбелязаха и г-жа Анреева-Малакова, и г-жа Манджукова, ние сме силни като общност само, когато сме заедно и училището е фокусът на нашата общност, който пали в сърцата ни обич към родината и българското!

 

 

Текст и снимки:

БУ “Aзбука” - Дъблин