ОТКРИТ УРОК В БНУ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" - КЕЙМБРИДЖ

 

Открит урок по повод края на учебната година представиха ученици от Българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Кеймбридж

Анжела Георгиева, БТА

 

Снимка: БНУ "Св. Иван Рилски" - Кеймбридж / Фейсбук

Открит урок по повод годишния преговор на възпитаници от 5 и 6 клас се проведе на 25 май 2024 г. (събота) в Българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в град Кеймбридж. Това разказа за рубриката „БГ Свят“ на БТА Нина Борисова, директор на Българското културно и образователно дружество „Св. Иван Рилски“ – Кеймбридж, Питърборо и Сполдинг, Великобритания.

Учениците от прогимназиалния етап показаха пред своите родители, близки и приятели, че са усвоили добре материала по български език и литература, като в „кулминация на часа“ се превърна прожекцията на късометражния филм „Серафим“ с режисьор Ваня Донева.

„Темата за доброто, за щедростта и себераздаването в този съвременен и все пак материален свят, е толкова значима, а често – неразбрана. Литературната творба, колкото и подробно да бъде разгледана, винаги може да остане нещо скрито, неуловено от младия читател. Дълбоко адмирирам създаването на такива прекрасни филмови творби, които да подпомагат преподаването и изучаването на българската литература. Всичко в този филм прави огромно впечатление – от автентичната обстановка до изключителната актьорска игра“ – коментираха от педагогическия екип на Българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ и допълниха, че филмът е бил посрещнат с голям интерес както от учениците, присъстващи в залата, така и от техните родители.

Директорът на културно-образователното средище Ваня Донева отбеляза след прожекцията, че изказва своята „огромна благодарност към екипа, създал този филм, както и към Ваня Донева, че предостави прекрасната възможност да бъде излъчен по време на открития училищен урок“.

Както БТА писа, Българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Кеймбридж е открито през 2014 г. В отговор на големия интерес от страна на родителите, през 2027 г. е открит училищен филиал в град Питърбъро, а през 2022 г. – и в град Сполдинг. От изминалата учебна година в училището се предлага и обучение по български език и като втори както за ученици и младежи, така и за възрастни.

Училището е официално признато и фигурира в списъка на българското Министерство на образованието и науката, а от есента на 2022 г. просветното средище е и официален административен изпитен център към Департамента за езиково обучение на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за получаване на сертификат, удостоверяващ ниво на владеене на български език по Европейската езикова рамка.

Източник: БТА