Златен почетен знак на МВнР за Венета Ненкова

 

На 13 юни 2024 г., в сградата на Посолството на Република България в Рим, Н.Пр. Тодор Стоянов връчи златен почетен знак на Министерството на външните работи на г-жа Жана Яковлева, г-жа Нели Атанасова и г-жа Венета Ненкова, за техния принос в областта на културата.

Г-жа Жана Яковлева доскоро бе директор на Българския културен институт в Рим и благодарение на нейната активна политика постиженията на България и нейните творци в сферата на изкуството и културата успяваха да достигнат до италианската публика и да допринесат за утвърждаването на положителния образ на страната ни в чужбина.

Г-жа Венета Ненкова, която е председател на Културна асоциация „Паралел 43“ и е основател на първото българско неделно училище в Италия, бе отличена за своя принос в областта на образованието и просветата. Г-жа Ненкова успя да постави основите за изграждането на една стабилна мрежа от неделни училища в Италия, в които българските деца имат възможност да учат своя език, история и култура.

 

 

Г-жа Нели Атанасова, председател на Асоциация „Феникс“, също бе отличена за своите разнообразни културни инициативи на територията на Италия, и по-конкретно за своя съществен принос за организирането и провеждането на Седмицата на българското кино в Рим.

Наградите бяха връчени от г-жа Антонела Ферара, директор на списание „Freetime Luxury Lifestyle“ и председател на Асоциация „Freetime Excellence Elegance Lifestyle“. Церемонията по награждаването бе организирана от Асоциация „FEEL“, чиято основна дейност е насърчаването на изкуството и култура.

Целият текст ТУК

 

Посолство на Р България в Италия

Източник: mfa.bg/embassies/italy