Българското училище в Женева чества 40-годишен юбилей

 

Българското неделно училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева отпразнува своя 40-годишен юбилей и края на учебната година с богата артистична и музикална програма

 

 

По време на спектакъла ученици представиха сцена, посветена на киселото мляко и на патрона на училището – българския микробиолог и лекар д-р Стамен Григоров. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.

Училището е създадено през 1984 г. към Постоянното представителство на България при Службата на ООН и другите международни организации в Женева. То се самоиздържа до 2009 г., когато българската държава започва да финансира образованието на българите зад граница и то влиза в Списъка на българските неделни училища в чужбина.

През тази учебна година в неделното школо се обучават 78 ученици, а преподаватели са Надежда Георгиева, Елка Маринова, Анна Бончева, Гергана Бакалова, Станислава Гочева, Вероника Заркова и Беатрис Станимирова.

 

 

Класните стаи се намират в жилищната сграда към Постоянното представителство на България.

Училището се посещава както от деца, живеещи в Женева и околностите, така и от близка Франция.

Учениците от I до XII клас изучават български език и литература, история на България и география на България по задължителни учебни програми, съгласно изискванията на МОН.

Важно място в дейността на училището заема и групата по народни и модерни танци. За Коледа, 24 май и в края на учебната година от учениците се подготвят специални артистично-музикални програми.

 

 

За тържеството се събраха близо 300 българи.

Държавният експерт от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Дарина Панайотова връчи на ръководителя на училището Елка Маринова поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и плакет на МОН – реплика на глаголицата. Училищният ръководител благодари на МОН за подкрепата, която оказва на училището.

Ръководителят на Постоянното представителство на Република България посланик Юрий Щерк връчи удостоверенията на всички ученици, завършили тази учебна година, сред които има три зрелостнички – София Томова, Доника Славчева и София Бонацола. Те пожелаха на останалите ученици успешно да завършат образованието си. В края на всяка учебна година училището издава удостоверения за завършен клас по български език, история и география, които се признават от МОН.

„Човек достига своята зрялост и същевременно е в средата на житейския си път на 40 години, а училището за 40 години е натрупало знания, опит и традиции“, каза в приветствието си посланик Щерк. Той подчерта, че заслуга да го има училището, има не само държавата, но и родителите.

 

 

Източник: в. "Аз-Буки"