Филм на ученици от БУ "Васил Левски" обра овациите в Саарбрюкен

 

ФИЛМЪТ ВЛИЗА В ДИГИТАЛНАТА БИБЛИОТЕКА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

"Българските следи в Саарланд - академични истории за малки и големи" направи своята премиера в Музикалната зала на университета в Саабрюкен и това се превърна в изключително емоционално събитие, което силно развълнува публиката.

 

 

Сред официалните гости бяха българският генерален консул във Франкфурт на Майн - г-жа Диана Попова, г-н Асен Петров и г-жа Ива Николова от МОН, проф. Роланд Марти и проф. Бистра Андреева от Саарландския университет, проф. Андрей Бояджиев - ръководител на катедра „Кирилометодиевистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ , г-жа Маргот Бея, г-жа Елизабет Селлинг.

 

.

Проектът на децата от 9 и 10 клас на БУ “Васил Левски“ е по програмата на Министерството на образованието и науката „Неразказаните истории на българите“ и предлага интригуващ поглед към исторически моменти и връзки между два университета – Софийският „Св. Климент Охридски“ и Саарландският. Младите автори с любопитство надничат и с прецизност разкриват как се осъществяват контактите по време на Студената война между тези висши учебни заведения. Техният разказ е изпълнен с примери на академичен обмен и културно сътрудничество, които вдъхновяват. „Това е съвместна работа на настоящи и бивши наши ученици. Направихме най-доброто – показваме една връзка между неопитността и зрелостта и разказваме история, която си заслужава да се разкаже“, каза училищният ръководител на БУ „Васил Левски“ - Саарбрюкен-Кайзерслаутерн-Хомбург Евелина Аврамова.

 

 

Творческият екип заслужи суперлативи за своето усърдие, изследователски дух и умението да представи сложни теми по увлекателен и достъпен начин. „Бихме искали да популяризираме този филм, да можем да го излъчваме, където е възможно, и той да стигне до повече хора“, заяви консулът Диана Попова и връчи грамота на създателите за издигане авторитета на България в чужбина в областта на културата.

 

 

Асен Петров разказа за пътя и вълненията около реализирането на програмата „Неразказаните истории на българите“. „Филмът е великолепен пример за това как наистина нашите цели са постигнати, защото видяхме ученици от училището и университетски преподаватели. Имаше история, имаше български дух, имаше проблеми, имаше надежда за решаването им. Беше великолепно“, допълни той. Училището получи плакет с най-ценните символи – буквите на българската азбука.

 

 

Лентата ще стане част от дигиталната библиотека на СУ „Св. Климент Охридски“. „Интересна е от гледна точка на това, нашите студенти да могат да разберат как по-лесно да разпространяват българския език и култура“, сподели проф. Бояджиев.

 

 

БУ „Васил Левски“ закри тържествено учебната година. Празничната програма, с много песни и танци, създаде топла и радостна атмосфера. Изпълненията на учениците докоснаха сърцата на публиката и я накараха да аплодира бурно участниците на сцената, да припява и се просълзява.

.

 

Мария Димитрова

БУ „Васил Левски“ - Саарбрюкен-Кайзерслаутерн-Хомбург,
Немско-българско дружество „Приятели на България“, ФГ Германия

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Филмът "Българските следи в Саарланд - академични истории за малки и големи"

може да се види ТУК.