БУ "Иван Станчов" - Лондон издаде брошура за своя патрон

 

„Аз съм българин и вървя с народа си”. Брошура за Иван Станчов от Българско училище "Иван Станчов" към Посолството на България в Лондон, Великобритания

 

 

Заглавието е мисъл на патрона на училището. Брошурата е посветена на биографията на фамилията Станчови, която се определя като династия, заради приноса им в историята на България и основно разказва за живота и делото на Иван Иванов Станчов – трето поколение български посланик в рода.

Изданието е двуезично – на български и на английски, илюстрирано е с архивни снимки, предоставени от Националния исторически музей в гр. София. В него се обобщава приносът на предците от рода Станчови за оформянето на Иван Станчов като благородник, филантроп и дарител, истински съвременен възрожденец – неповторим и незаменим. Освен известни факти от живота и дейността му, са включени и лични спомени за връзката на този изключителен човек с делото за съхранение не само на Българското училище към Посолството на България в Лондон, но и големиятму принос в подкрепа на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която първа промени отношението на държавата ни към обучението по България зад граница.

Брошурата е изпълнение на един дълг от страна на ученици, преподаватели, настоятели и съмишленици от Българското училище към Посолството в Лондон към човека, на когото всички дължим толкова много. Тя е мемоар за идните поколения, които в бъдеще ще встъпват в класните стаи. Да се знае, да се помни, да се предава историята на този голям българин и на неговата фамилия, които са едни от строителите на съвременна България.

 

Снежина Мечева връчва на директорката на Националния исторически музей Бони Петрунова копия от брошурата на БУ "Иван Станчов", които ще се съхраняват в музея и в специализираната му библиотека.

Съставител на брошурата е Снежина Григорова-Мечева, директор на Българското училище „Иван Станчов” от 1989 до 2023 г., почетен член на АБУЧ. Превод на английски - Надежда Григорова. Издателство ЖАР - Жанет Аргирова

Тази книга е част от проекта на Министерство на образованието и културата „Неразказаните истории на българите”. Още преди излизането от печат бе представена пред учениците от гимназиалния курс на училище „Иван Станчов” и пред ученици от Първа английска гимназия в гр. София. Ще е предоставена в Националния исторически музей в гр. София за „Галерия Станчови”, която съдържа около 300 обекта, дарени от посланик Иван Иванов Станчов на България. Най-голямата колекция – дарение от историята на Третото българско царство.

Благодарение на проекта на МОН „Неразказаните истории на българите” десетки български училища зад граница обогатяват и тепърва ще дописват едни от най-интересните страници от българската история, свързани с приноса на наши сънародници в чужбина.