АБУЧ на 15 години

 

15 ГОДИНИ АБУЧ

 

15 ГОДИНИ АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

Вече 15 години, Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) с чест и достойнство изпълнява мисията си на ВЪЗРОДИТЕЛ И ПОСЛАНИК НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА. Пътят, извървян от организацията ни, не беше лесен – в началото бяхме сами, цареше време на недоверие, за 15 години се смениха 12 министри на образованието и науката – Българската държава не беше готова да приеме нито предизвикателството от страна на новосъздаващите се Българските училища в чужбина (БУЧ) и още по-малко от една неправителствена организация като АБУЧ.

Днес Асоциацията на българските училища в чужбина (качествено нов феномен на организиране на новата българска диаспора в културно-просветни организации по света) има над 250 членове – юридически и физически лица, развиващи дейност на 6 континента – Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия – и е една от най-големите и авторитетни неправителствени български организации, превърнала се в неделима част от българското образование.

 

ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ

СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АБУЧ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ЮБИЛЕЙНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ

СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА, Д-Р ИРИНА БОТЕВА-ВЛАДИКОВА, ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ЮБИЛЕЙНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА АБУЧ

Завърши юбилейната конференция на АБУЧ

На 27 и 28 юли в Националния студентски дом в София се проведе юбилейна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която тази година чества 15 години от своето основаване. Форумът събра отново заедно в Родината, след двегодишно прекъсване, български учители от разни краища на света. Над 70 преподаватели в български училища във Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Италия, Испания, Ирландия, Гърция, Франция, Белгия, Кипър, Дубай и др. дойдоха в София за годишната конференция на АБУЧ.

ЗА ЮБИЛЕЯ НА АБУЧ СЛЕД ЮБИЛЕЯ

Говорителят на АБУЧ Снежина Мечева за юбилейната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, проведена на 27 и 28 август в София